Danas počinje mirenje štrajkača Fijat plastika i menadžmenta Fijata

Društvo Ekonomija

Štrajkački odbor fabrike „Fijat plastik“ i kompanija Fijat danas će imati prvi sastanak na kojem će pokušati da reše spor u postupku mirenja, uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je agenciji „Beta“ da Štrajkački odbor traži da se regres vrati na nivo od pre 1. januara 2021. godine i da naknada za plaćeno odsustvo radnika bude 65 umesto sadašnjih 60 odsto.

Traži se, kako je rekao, da se Fijat vrati „u okvir zakona“.

„Nema pregovora, a to je i uslov svih uslova, da nam se u fabriku vrate mašine koje su tokom štrajka izmeštene u drugu kompaniju, a da se na posao vrate naši radnici koji su poslati na prinudni odmor, jer je veštački napravljen tehnološki višak“ rekao je Miljković.

On je dodao da će sastanak biti održan u Fijatovim prostorijama u Beogradu i da će pored njega na sastanku učestvovati još dvojica članova Štrajkačkog odbora, dok će Fijat će predstavljati generalni menadžer kompanije u Srbiji Nikola Jerotijević.

„Rečeno nam je da će u postupku mirenja učestvovati miriteljka Dejana Spasojević Ivančić, iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova“, naveo je Miljković.

On je rekao da predstavnici Štrajkačkog odbora posle prvog sastanka mirenja u Beogradu više neće odlaziti van Kragujevca na nastavak pregovora.

Pored toga što nemaju finansijskih mogućnosti, razlog je i u tome što, kako kažu, Fijat ima i svoj prostor u Kragujevcu, gde žive i rade zaposleni Fijat plastika koji štrajkuju.

Miljković je rekao da se ne očekuje rešenje spora na prvom sastanku i da je izvesno da će ih biti više.

Štrajkački odbor Fijat Plastika odlučio je da uprkos početku postupka mirenja nastavi štrajk u četvrtak 9. septembra.

Radnici Fijat plastika štrajkuju od kraja februara zbog smanjenja zarada i nepoštovanja zakona.

Piše: Gordana Mirović, Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.