Danas skup „Pravda za Nikolinu“, tužilac Veljković objašnjava da je „organ postupka dužan da roditelje obaveštava o svakoj fazi postupka“

Društvo Grad

Za danas u 11 i 59 časova, na uglu ulice Prve šumadijske brigade i Bulevara kraljice Marije, kod TC BIG Fashion (bivša Plaza), zakazan je skup građana pod nazivom „Pravda za Nikolinu“ (#pravdazanikolinu) koji organizuju porodica i prijatelji tragično nastradale Nikoline Janković. 

Da podsetimo, devojčica Nikolina Janković (stara 12 godina) na tom mestu teško je povređena 7. decembra, kada je na pešačkom prelazu udario automobil za čijim volanom je bila osoba koja je posle 48 sati zadržavanja puštena da se brani sa slobode.

  • Ovim skupom želimo da skrenemo pažnju i javnosti ali i nadležnih o potrebi da se odgovorni za ovakva krivična dela što pre sklone sa ulice i iste te ulice učine bezbednim za sve druge učesnike u saobraćaju. Želimo da ni jedna porodica više ne strepi dok su im deca na putu za školu ili dok odlaze i vraćaju se sa treninga, stoji u obaveštenju o skupu.

Javnost od tragičnog događaja traži da se otkrije ime čoveka koji je vozio automobil i postavlja pitanje – zbog čega je, nakon 48 sati, pušten da se brani sa slobode.

Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu saopštava da je 8. decembra 1 i 30 časova određena mera zadržavanja u trajanju do 48 časova osumnjičenom V.K. iz Kragujevca, zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Od prvog januara, kada je devojčica preminula, „preduzimaju se dokazne radnje i potrebna veštačenja u pravcu krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz čl.297. st.4. u vezi čl.289. st.3. u vezi st.1. Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina“, piše u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva.

Zamenik Višeg javnog tužioca u Kragujevcu Dejan Veljković pojašnjava da je „pritvor jedna od mera obezbeđenja prisustva okrivljenog za nesmetano vođenje krivičnog postupka“.

Osnovi za određivanje pritvora, samo određivanje, trajanje i ukidanje pritvora propisani su Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP), kaže Veljković i navodi koji su razlozi zbog kojih se protiv lica za koje postoji osnovana sumnja da je učinilo krivično delo može izreći mera pritvora: 

  • ako se krije ili se ne može utvrditi njegova istovetnost ili u svojstvu optuženog očigledno izbegava da dođe na glavni pretres ili ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva,
  • ako postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela ili ako osobite okolnosti ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, saučesnike i prikrivače,
  • ako osobite okolnosti ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ili dovršiti pokušano krivično delo, ili učiniti krivično delo kojim preti,
  • ako je za krivično delo koje se okrivljenom stavlja na teret propisana kazna zatvora preko 10 godina, odnosno kazna zatvora preko 5 godina za krivično delo sa elementima nasilja ili mu je presudom prvostepenog suda izrečena kazna zatvora od 5 godina ili teža kazna, a način izvršenja ili težina posledica krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. O određivanju pritvora u istrazi odlučuje sud, na predlog javnog tužioca.

 O produženju i ukidanju pritvora, kaže Veljković, odlučuje sud, odnosno sudija za prethodni postupak ili vanpretresno veće.

  • Pritvor u istrazi u redovnom postupku (za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora preko osam godina) može trajati najduže šest meseci, a u skraćenom postupku (za krivična dela za koja je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do osam godina) pritvor može trajati samo onoliko koliko je potrebno da se sprovedu dokazne radnje, ali ne duže od 30 dana, izuzev za krivična dela za koja se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, pritvor se može na obrazloženi predlog javnog tužioca, radi prikupljanja dokaza koji iz opravdanih razloga nisu prikupljeni, produžiti najviše za još 30 dana, priča Veljković.

Zamenik Višeg javnog tužioca Dejan Veljković podseća na zakonske odredbe, prema kojima „o zadržavanju odlučuje javni tužilac ili po odobrenju javnog tužioca policija i zadržavanje može da traje najviše 48 časova od trenutka lišenja slobode“: 

Na naše pitanje, koji je rok za početak suđenja, Veljković kaže da ZKP-om nije propisan rok, s tim što je javni tužilac dužan da hitno postupa, odnosno da prikuplja dokaze i preduzima dokazne radnje radi odluke o podnošenju optužnog akta. 

U slučaju tragičnog događaja, koji je potresao Kragujevac, roditelji, kaže Veljković, „imaju pravo da podnesu predlog i dokaze za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahteva, da ukažu na činjenice i da predlažu dokaze koji su od važnosti za predmet dokazivanja, da angažuju punomoćnika iz reda advokata „

  • Organ postupka dužan da roditelje obaveštava o svakoj fazi postupka, shodno odredbama ZKP, navodi Veljković. 
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.