Danas štrajk upozorenja u Zastava oružju

Društvo Ekonomija

Radnici fabrike Zastava oružje će danas od 11 do 12 časova održati jednosatni štrajk upozorenja zbog, kako navode u saopštenju, nezakonitog postupanja Nadzornog odbora.

  • Već je osmi dan kako Nadzorni odbor odbija da izabere generalnog direktora zbog čega je već danima blokiran rad fabrike. Ugovori za nabavku resursa i prodaju oružja se ne potpisuju, 15 radnika će ostati bez posla jer se ugovori i radu ne produžavaju, radnici ne mogu da odu u penziju, a isplata akontacije 5. janura je potpuno neizvesna, kažu u Sindikalnoj organizaciji Zastava oružja.

Zahtev Štrajkačkog odbora i radnika fabrike je hitno postavljenje generalnog direktora, kao i smena Ivice Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora, koji je i pukovnik Vojske Srbije jer je izašao iz okvira zakonitosti i time izazvao nezadovoljstvo zaposlenih koji će štrajkom i protestima nastojati da odblokiraju rad fabrike i omoguće njeno normalno funkcionisanje.

  • Nadzorni odbor na čijem je čelu Ivica Marjanović se godinama bavi perifernim stvarima dok su poslovi od strateškog značaja za preduzeće koji se tiču poslovanja fabrike bili u potpuno drugom planu, što je doprinelo da fabrika od 2017. godine poveća ukupnu zaduženost za oko 60 miliona evra. Od uspešnosti rada Nadzornog odbora zavisila je i uspešnost poslovanja fabrike zbog čega su najviše ošetećeni radnici koji rade u vrlo teškim uslovima rada, sa skromnim platama i koji su uskraćeni za ostvarenu dobit, kažu oružari.

Štrajkački odbor će se obratiti i poslanicima republičke Skupštine kako bi sačuvali fabriku koja sledeće godine slavi 170 godina, od koje je započela industrijalizacija zemlje i koja je imala nemerljiv značaj za odbranu Srbije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.