Danas test iz matematike

Društvo

Male maturante, nakon jučerašnjeg testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas čeka provera znanja i iz matematike.

Baš kao i iz maternjeg jezika, test iz matematike nosi maksimalnih 13 bodova, dok će na kombinovanom testu đaci imati šansu da osvoje najviše 14 poena.

Test sadrži 20 pitanja podeljena na tri nivoa – osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Otvorena pitanja su podrazumevaju da učenici sami dopisuju odgovore, dok zatvorena znače da će im odgovori biti ponuđeni.

Testove polaže oko 68.280 svršenih osmaka, a nadležni ističu da su testovi lakši zbog toga što se nastava održavala u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korone.

Polaže se u učionici od po 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika. Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, polaganje je organizovano u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala,

Ono što bi moglo da uteši i buduće srednjoškolce, ali i roditlje, toje da je ove godine 11 odsto više mesta u školama u odnosu na broj đaka u ovoj generaciji. Odnosno da ne bi trebalo da bude neupisane dece.

Preliminarni rezultati izaći će već u nedelju, 27. juna, kada će učenici moći da vide rezultate na sajtu Moja srednja škola. To ujedno znači i da će istog dana moći će da izvrše elektronsku žalbu, odnosno prigovor na određeni zadatak.

Konačni rezultati očekuju seidućeg petka, odnosno 2. jula, dok će u subotu i nedelju ( 3. i 4. jula ) biti popunjavanje liste želja.

foto: srednjaskola.edukacija.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.