Dašić: Škoda će u MIND parku raditi trakcione motore i kompletne tramvaje za izvoz

Ekonomija Grad

Pripreme kapaciteta za češku kompaniju Škoda koja će u okviru MIND parka u Kragujevcu proizvoditi kompletne tramvaje i trakcione motore, počeće do kraja ove godine, rekao je danas novinarima gradonačelnik Nikola Dašić.

„Čitava ta proizvodnja, osvajanje i uspostavljanje, jeste proces koji traje ali očekujemo do nove godine da počne da se radi na pripremi kapaciteta za Škodu“, rekao je Dašić.

Ocenio je da se MIND park pokazao kao domaća, lokalna investicija koja je uticala na čitav Kragujevac jer ga je „učinila poželjnijim mestom za investiranje“.

Dodao je da je MIND park omogućio sve uslove da se kompanije tog ranga, poput Simensa i Škode „dosele“ u Kragujevac.

Kazao je da Škoda i nemački Simens jesu konkurenti i na evropskom i svetskom  tržištu, te da Škoda nije imala ništa protiv dolaska u MIND park gde već radi Simens, zbog toga što je zadovoljna uslovima u Kragujevcu.

Dašić se nada dolasku još novih kompanija, jer je, kako je istakao, grad Kragujevac poželjna destinacija za ulaganje i prepoznat kao grad sa dobrim kadrom.

„Mi smo prethodnih decenija kao grad bili oslonjeni samo na jednu vrstu industrije – automobilsku. Mi tu industriju i dalje ne damo, držimo lidersku poziciju, ali je jako bitno u dužim krizama da imamo industriju na koju možemo da se oslonimo“, rekao je Dašić.

Naglasio je da šinska industrija znači velike ugovore sa velikim državama i sa velikim gradovima, koji traju na pet, sedam, nekad 10 godina, tako da te kompanije kraće krize na tržištu jednostavnije premošćuju.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave prošle sedmice, Škoda ima u planu proizvodnju u Kragujevcu trakcionih motora i inženjering, sve do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope.

Češki proizvodjač takodje računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da gradska vlast planira veliko obnavljanje vozila.Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvodjača vozila za javni prevoz i železnicu.

Izvor: Beta, Gordana Mirović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.