Degradiranje civilizacijskih vrednosti – I Društvo „Koraci” podiglo glas protiv način na koji je izabran rektor beogradskog Univerziteta

Društvo

Društvo za održivu budućnost „Koraci” pridružuje se pozivu Mreže akademske solidanosti i angažovanosti (MASA) zaposlenima na univerzitetima i institutima širom Srbije, da se suprotstave degradiranju autonomije univerziteta koja je garantovana Ustavom Republike Srbije i koja predstavlja civilizacijsku vrednost već 800 godina.

Dižemo glas nakon dana u kome je Savet Univerziteta u Beogradu izabrao novog rektora Beogradskog univerziteta prof. dr Vladana Đokića i tom prilikom narušio važnu tradiciju Univerziteta – da Savet ne menja odluke Senata, već da ih sledi.

Ukazujemo na činjenice koje su pratile kandidovanje i izbor rektora Beogradskog univerziteta:

– Većina fakulteta i naučnih insituta opredelila se za profesorku Ivanku Popović;

– Senat Univerziteta je dao ubedljivu podršku (27 prema 17) profesorki Ivanki Popović;

– Savet Univerziteta, u koji su uključeni i predstavnici društvene zajednice, oglušio se o volju profesora i saradnika Univerziteta u Beogradu;

– U izborni proces grubo se umešao bivši ministar prosvete Mladen Šarčević lobiranjem za kandidata profesora Vladana Đokića;

– Odluka članova Saveta da ignorišu stav univerzitetske zajednice oličen u izjašnjavanju članica Univerziteta i, posebno, Senata, bez presedana je u dugoj istoriji Univerziteta u Beogradu.

Dakle, „preokret” u glasanju na sednici Saveta univerziteta održanoj 25. maja 2021. godine omogućen je glasovima članova Saveta imenovanih od strane Vlade i studentskih organizacija. Ovakav ishod izbora rektora omogućen izmenama Zakona o Univerzitetu iz 2017. godine kroz koje je narušen odnos snaga u Savetu u korist predstavnika Vlade i neakademskih članova.

Slabljenje uticaja akademske zajednice u Savetu zaokruženo je pre izbora, imenovanjem novih ili zamenom starih članova Saveta u mnogim visokoškolskim institucijama.

Društvo „Koraci” naglašava da je na delu sistemsko i po društvo opasno urušavanje autonomije univerziteta. Ova autonomija je važna ne samo zato što je garantuje Ustav, već i zato što univerziteti u Srbiji moraju biti i ostati prostori pune naučne, stvaralačke slobode i akademske inicijative, zaštićeni od svake vrste partikularnih interesa, a pre svih političkih i partijskih.

Mi iz Društva Koraci na ovaj način stajemo u odbranu opšteg interesa i pružamo podršku akademskoj zajednici u naporima da se zaustavi proces urušavanja autonomije univerziteta i prava akademaca da samostalno odlučuju o svojoj sudbini.

U Beogradu, 28. maja 2021.

Marko Oljača, predsednik društva „Koraci”
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.