Dejan Bulatović: Prva mera – vraćanje subvencija na 12.000 dinara po hektaru

Ekonomija Politika

Potpredsednik SSP-a, Dejan Bulatović juče je posetio domaćinstvo Dejana Đorđevića iz sela Jabučje nadomak Kragujevca. Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu Dalibor Jekić upoznao je potpredsednika Bulatovića koliko Kragujevac iz budžeta izdvaja za poljoprivredu, kao i koja rešenja nudi SSP u tom gradu.

  • Planirana sredstva u budžetu grada Kragujevca su neprimereno niska. Iznose 0,28% od ukupnog budžeta, odnosno 26 miliona dinara. Stranka slobode i pravde vidi veliki potencijal u kragujevačkim selima i obećava da će po preuzimanju odgovornosti za vođenje grada u prvoj godini izdvojiti 3% budžeta za razvoj poljoprivrede odnosno oko blizu 300 miliona, sa tendencijom stalnog podizanja sredstva iz budžeta za podršku i razvoj. Pored toga izdvajaće se značajna sredstva i za razvoj seoskog turizma. To je jedini način za opstanak sela i ostanak na selu. Država je dužna da bude saradnik dobre namere, sa strategijom, naveo je Jekić.

Nakon posete Kragujevcu potpredsenika SSP-a Dejana Bulatovića, predsednika GrO Dalibora Jekića, kao i članove GrO ugostio je domaćin Dejan Đorđević iz sela Jabučje. On je istakao probleme sa kojima se poljoprivrednici suočavaju i koji prema rečima Đorđevića dovode do gašenja malih poljoprivrednih gazdinstava. Uslovi života meštana Jabučja su nehumani sa bazičnog aspekta, od nepostojanja ambulante, pošte, prodavnice, dakle osnove su ljudima uskraćene. Đorđević je istakao da je selo Jabučje nekada imalo 120 domaćinstava, danas nema ni 60. Naglasio da je ovo selo nekada imalo 350-400 krava, danas manje od 100, sa daljom tendencijom smanjenja i gašenja.

Kao poljoprivrednik koji se bavi stočarstvom Đorđević je naveo probleme sa kojima se suočava – da je država loše organizovana prema stočarima, bez konkretnih mera, uz nedostatak podsticaja i stalnog kašnjenja isplate subvencija, neorganizovan otkup, rast cena. Izrazio je zabrinutost jer je navedenim činjenicama neizvesna budućnost njegove primarne delatnost, time i porodice i naglasio da će ukoliko se ovaj trend nastavi i on biti prinuđen da odustane od bavljenja stočarstvom.

Bulatović smatra da bi prva mera, nakon što SSP preuzme vlast u zemlji, bila vraćanje subvencija sa četiri na dvanaest hiljada dinara po hektaru za sva registrovana gazdinstva.

  • Zatim, poljoprivrednicima obezbediti gorivo bez akciza, dakle jeftinije gorivo –  99/100 din. litar goriva za poljoprivredu. I naravno, država će garantovati poljoprivrednicima otkupnu cenu u stočarstvu, voćarstvu koje je specifično za vaš kraj, ratarstvu i u svim oblastima poljoprivrede.

Predsednik GrO Dalibor Jekić i potpredsednik Dejan Bulatović usaglasili su da je neophodno napraviti partnerski odnos između poljoprivrednika i države. Da se sa praksom besomučnog uzimanja poljoprivrednicima, bez percepcije zarade seljaka i njihovog samoodržanja mora stati. 

Na samom kraju posete, pri povratku u Kragujevac potpredsednik Dejan Bulatović odao je počast streljanim đacima i profesorima u Spomen parku „Šumarice“

Tagovi:

1 komentar

  1. Netacno. U budzetu grada Kragujevca planirano je oko 3,5 % za selo direktno i jos nekih 5 losto indirektno. Znaci ili ne znate ili lazete. Ni jedno ni drugo nije dobro

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.