Dejan Joskimović: U Kragujevcu postoje dva sveta – građani koji sastavljaju kraj s krajem i bahata privredno-politička „elita“

Društvo Komentar

Ja sam Dejan Joksimović, penzioner, nikada se nisam bavio politikom, nisam bio, niti sam sada član bilo koje političke organizacije. Ovo moje obraćanje nema drugih motiva, osim osećaja potrebe da pre nego što dođe dan za izbore 17. decembar ove godine, sa vama podelim neka svoja zapažanja i
mišljenja koja mogu, ali i ne moraju biti korisna u eventualnom vašem budućem izboru za koga vredi glasati ili bolje reći ne glasati.

U toku 2021. do polovine 2022. godine, iz Beograda, gde živim, bio sam upućen da obavljam poslove načelnika Policijske uprave u Kragujevcu, nakon smene tadašnje načelnice. Od 2004. godine do penzionisanja prošle godine, radio sam u sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova, te smatram da imam dovoljno informacija o načinu funkcionisanja policijskog i državnog sistema unazad dug niz godina i da na osnovu ovih saznanja mogu donositi objektivne vrednosne stavove i mišljenja.

Kao bivši policajac, javno ne mogu da govorim o svim svojim saznanjima, jer me u tome, na žalost, ograničavaju zakonski propisi i moj stav da ih treba poštovati, bez obzira što to u ovoj zemlji, a posebno oni na državnim funkcijama ne čine, ali mogu da o onome što sam neposredno i posredno video i
čuo, dam svoju ocenu, odnosno mišljenje i govorim o svom iskustvu.

Na žalost, najjači moj utisak po dolasku u Kragujevac je osećaj da je grad podeljen na dva posebna sveta. U jednom svetu su pošteni i radni privrednici i građani, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. U drugom je bahata privredno – politička „elita“ Kragujevca, koju je stvorilo par lokalnih privrednih i političkih
moćnika, okupljenih oko vladajućuje stranke, koji ovaj svoj paralelni svet održavaju, i čine sve ne birajući sredstva, da se ništa ne menja.
U tom smislu, nisu im strane, ucene, pretnje, nasilje …

Za poštene i radne građane u tom paralelnom svetu nema mesta, osim kada treba zaokružiti listu
„naprednjaka“ i njihovih partnera, da bi i dalje mogli udobno živeti na vaš račun.

Dalje, institucije, počev od organa gradskih vlasti do državnih institucija u Kragujevcu, jednostavno
su svedene na sprovođenje interesa „naprednjaka“ i njihovih finansijera, bez obzira sa koje strane taj novac dolazi, bitno je samo da stiže. Da je to tako, svedoče činjenice koje su vama dobro poznate. Kao što znate, ni jedna afera vezana za gradske vlasti, nije rasvetljena do kraja, niti se rasvetljava, a u mnogima od njih ima priličan broj elemenata koji ukazuju na moguće izvršena krivična dela od strane samozvane „elite“.

Dragi Šumadinci, vi imate moć da ovo promenite, niste dužni da trpite nepravdu i nasilje, uzmite svoju
sudbinu u svoje ruke, niste dužni da ovim ljudima ponovo ukazujete poverenje glasanjem za njih, jer su oni vaše poverenje odavno, nakon što su ga pre deceniju dobili, odmah i izneverili, pokrali vas i sveli na masu kojoj će oni, kad im se to prohte, udeliti po neku milostinju.

Vama njihova milostinja nije potrebna, potrebno je da živite i radite kao slobodni, a ne ucenjeni ljudi. Ako vi sada pristajete na ucene i milostinju, zapitajte se šta će biti sa vašom decom, na šta li će tek oni morati da pristaju.

Bez obzira koliko vam sada lokalni moćnici izgledaju moćno, oni su to, samo zbog toga što ste im vi to
omogućili, glasanjem za „naprednjake“. Vi ste moć, snaga je u vašim rukama, ostavite ih bez glasa, i njihova moć će nestati kao sapunica, a mnogi od njih će za zlodela koje su činili i čine, morati konačno da odgovaraju pred zakonom, jer neće imati ko da ih štiti.

Zašto sada ne odgovaraju? Zato, što sada za njih zakon ne postoji, zato što su institucije koje treba da sprovode zakon „uhapšene“ od strane političkih vlasti u ovoj zemlji, koje su, gle ironije, dužne da obezbede da ove institucije rade. Zato, što se u ovoj zemlji pošteni tužioci, sudije i policajci od strane vlasti proganjaju, a brane oni koji vladajućoj kasti obezbeđuju novac. Ako bi ove institucije radile, onda ove političke vlasti ne bi ni bilo. To je razlog zašto ne odgovaraju, jer bi morali da hapse sami sebe!

Pored evidente podele na dva sveta, mnogo veći negativan utisak na mene je ostavilo zatečeno beznađe, apatija i odsustvo bilo kakve aktivnosti ili podrške u sprovođenju zakona od strane gradskih i državnih institucija u Kragujevcu kojima je to posao. Praktično, svi čekaju neki nalog „odozgo“ da bi se pokrenuli, a naloga nema, osim kada treba zaštiti nekog člana Kragujevačke elite.

Nemojte nasedati na priče koje „naprednjaci“ plasiraju, da će posle njih nastupiti „potop“, da ćete ostati
bez onoga što imate i slično, to su samo priče za malu decu, laž i pokušaj da vas uplaše. Da podsetim, to su za sebe govorili svi koji su do sada bili na vlasti, pa se pokazalo da nisu govorili istinu. Život ide dalje i bez onoga koga nema.

Sigurno nećete ostati bez onoga što sada imate, ali ako budete glasali za „naprednjake“ možete u bližoj ili
daljoj budućnosti imati štete, a možda i ostati bez toga što imate. Podsećam, na proteste zbog oduzete zemlje prilikom izgradnje raznih objekata, zbog nepravične nadoknade po zakonima koje je ova vlast u skorije vreme donela, da bi omogućila stranim investitorima da lako i jeftino kupuju našu zemlju.

Podsećam da su upravo pod ovom vlašću, protivno Ustavu Srbije, Srbi sa Kosova i Metohije ostali bez svojih institucija, i da su na milost i nemilost predati u ruke Kurtijevom režimu. Takođe, podsećam da, gde god su „radikali“, odnosno sadašnji „naprednjaci“ branili interese Srba, tamo Srba više nema. Kako do sada sprovode svoju politiku, možda Srba više neće biti ni u Srbiji.

Dragi Šumadinci, sa moje strane bi bilo bezobzirno da kažem za koga da glasate, to je na vama i vašoj
slobodnoj volji, ali ono što moram da kažem je da, ako želite bolje za sebe i vašu decu, ne bi trebali da glasate za „naprednjake“ i njihove partere. Ne podležite ucenama i pritiscima, pomislite na svoju decu i na ono našta će oni morati da pristaju, ako vi sada posustanete.

Ako baš morate da glasate za „naprednjake“, i da im to dokažete fotografisanjem ili iznošenjem praznog
listića, jer vas ucenjuju za posao, daju vam za to novac ili drugu pomoć, ili na drugi način vrše pritisak, nemojte se suprostavljati, uzmite sve što se daje. Na glasanju uvek možete, ako to iskreno želite, pre ubacivanja glasačkog listića u kutiju, da zaokružite još par kandidata ili ih precrtate i učinite taj listić nevažećim, to niko osim vas neće znati. Ako pobede nevažeći listići, bar ćemo znati da izborna krađa nije uspela.

Razmislite dobro i odaberite nekog za koga će te glasati, za koga smatrate da će poštovati vas, vaše pravo na život i rad, da će vas štititi od nasilja, poštovati Ustav i zakone ove zemlje i da će raditi u vašem interesu, a ne u interesu domaćih i stranih tajkuna, kao što to radi sadašnja vlast.

Autor je bivši načelnik Policijske uprave u Kragujevcu
Tagovi:

9 thoughts on “Dejan Joskimović: U Kragujevcu postoje dva sveta – građani koji sastavljaju kraj s krajem i bahata privredno-politička „elita“

 1. A mi obicni gradjani kao sve ovo nismo znali … pa bre sve je toliko ocigledno i vidljivo da nije potrebna bistrina velika.
  Da ste apsili na vreme sada vas ne bi grizla savest da se obracate javno bilo kakvim povodom.
  Uzivaj ti nama u penziji i beneficiranom radnom stazu.

  1. Drago mi je de slažemo da problem postoji i da ga treba rešiti ako želimo da živimo u uredjenom društvu, gde se ovakva pitanja neće postavljati.
   Kao što ste mogli, ako ste hteli da vidite, pored konstatovanja stanja, ponudio sam i jednu vrstu rešenja, tj. nemojmo glasati za one koji su nas u ovu situaciju doveli, promenimo nešto na bolje.
   U penziji svakako uživam, ali ako sam u penziji ne znači da nemam prava kao gradjanin ove zemlje da aktivno učestvujem u životu i da reagujem na štetne pojave koje nas opterećuju. Hvala na Vašim komentarima.

 2. Matori folirant koji dok je bio aktivan klimao glavom i napredovao, pa ako je tako crno, a on u crnom postao pukovnik mora da je lepo plivao i tada mu nije smetalo, a sad bi da deli savete i midrolije iz mirne penzionerske fotelje. Jel uhapsio nekog ozloglasenog, kako kaze mocnika za godinu ipo dana koliko je bio nacelnik u KG?

  1. Hvala vam što ste vašim komentarom pokušali da me uvredite, to nije lepo činiti, mogli ste i bez uvreda komentarisati šta vam se ne svidja, ali to je već deo vašeg vaspitanja.
   Poštovani, posebno cenim to što ste vašim komentarom zapravo postavili centralno pitanje i istakli srž problema, koji opterećuje ovo društvo, a to je: Zašto policija i pravosudje ne reaguje kada to treba da rade? Odgovor vam je sadržan u delu tekstu koji sam napisao, ali pošto ste mi dali priliku postavljanjem komentara, pojasniću vam to kroz par primera, kako zapravo funkciše zaštita. Pravi primer za to je slučaj Kragujevačkog policajca Milana Vukomanovića, možete se o tome informisati i saznaćete sve o tome kako zaštita funkcioniše. Pored toga, podsetiću vas na poznate slučajeve Savamala, Jovanica u nastavcima i druge. Možda se vi sa tim slažete i smatrate da to tako treba, ja se sa tim ne slažem i smatram da je potrebno nešto menjati, a za početak, promeniti politiku koja je ovo stanje stvorila. Hvala vam što ste mi omogućili da malo bliže pojasnim ovaj problem i ukažem na način njegovog rešavanja, bar za početak.

   1. Mogu reci samo sve najbolje za načelnika PU Kragujevac. Da napišem,kazem,javno i sada iskreno ,bili ste prvenstveno dobar čovek,nacelnik Pokazali ste dobre rezultate rada ,imali smo iskreno dobru čak šta više odličnu komunikaciju,saradnju i uvek smo mogli da Vam se obratimo. Kao načelnik PU Kragujevac ste otišli u penziju.A nama koji ostajemo da radimo dali ste primer kakvi trebamo da budemo.Prvenstveno „ljudi“.Hvala Vama sto ste ostali takvi kakvi jeste!!!Pozdrav za našeg načelnika i da dugo godina koristite penziju,u zdravlju i veselju sa Vašom porodicom.

   2. Hvala Vam za odličan tekst. Sve Vaše konstatacije su tačne. Nikada nisam glasala za sns i sps, radikale itd. Što se tiče inspektora Vukomanovića, imala sam priliku da ga upoznam jer je ova vlast bacila oko i na moju imovinu pa sam tim povodom davala izjavu u UKP-u. Izuzetan inspektor, odmah mi je bilo jasno, zato i nije odgovarao sistemu kao takav. Nadam se da će ljudi izaći na predstojeće izbore i da ćemo dobiti vlast koja će osloboditi institucije i BITI SMENJIVA, ako ne radi dobro. Sigurna sam da u policiji ima puno ljudi koji su Vašeg mišljenja ali za sada ne smeju da se oglašavaju i rade svoj posao. Potrebna je masovnija podrška svih nas i sa svih strana da bismo došli do cilja.

 3. Uvek sam mislila svojom glavom.I nikada nisam glasala za radikale,espes I sns.A ni sada I sve sam to znala I pricala,ali ovi sto rade u drzavnim firmama su velike kukavice I poltroni,ne svi ,ali vecina. Ali se nadam da ce ovaj nard,a I mladi da se probude I osveste.

 4. Krađa izbora u Kragujevcu biće sprovedena preko biračkog spiska. Birački spisak u Srbiji je sada već potpuni falsifikat, a broj nepostojećih građana na njemu koji će „glasati“ za vlast je ogroman.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.