DEKAN VUJISIĆ I PRODEKAN PURIĆ PODNELI OSTAVKE, A NOVI RUKOVODILAC NE MOŽE DA BUDE IZABRAN

Društvo

Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu  dr  Dragan Vujisić  i prodekan za finansije na tom fakultetu dr Sveto Purić, upravo su, saznaje Glas Šumadije, podneli ostavke na te funkcije. Vujisić “iz porodičnih”, a Purić , kako doznajemo, “iz moralnih razloga”.

Dekanu u ostavci Vujisiću  nije ovo  prva ostavka na tu funkciju, dok Puriću jeste prva ostavka, ali ne i smena sa funkcije na Pravnom fakultetu. Vujisić je u minulih godinu – dve dana ostavku, koliko je javnosti poznato,  podnosio u više navrata, a poslednji put je to učinio sredinom maja prošle godine, i to, kako se onda navodilo u medijskim informacijama, zbog sumnje da do 2017., dok je bio “samo” profesor, nije prijavio prihode u skladu sa zakonom, zbog čega je reagovala Agencija za borbu protiv korupcije.

Šta je Agencija za borbu protiv korupcije u tom slučaju utvrdila, ne zna se. Ono što se zna, jeste da je dr Vujisić ubrzo nakon podnošenja, povukao ostavku i nastavio da “gazduje” Pravnim fakultetom. Prodekan Sveto Purić, koji je na to mesto postavljen posle Vujusićevog povlačenja prošlogodišnje ostavke, bio je dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu do februara 2007., kada je, zajedno sa još 20-tak kolega sa tog fakuleta, uhapšen zbog najvećeg korupcuionaškog slučaja u istoriji srpskog visokog školstva, afewre “Indeks”, koji se vezuje za prodaju ispita i diploma.

Nedugo nakon što je lane postavljen na mesto prodekana za finansije, dr Purića je studentkinja Pravnog fakulteta Mirjana Dj. optužila za navodno seksualno uznemiravanje. Krajem oktobra prošle godine, Osnovni sud u Kragujevcu je  prodekanu Puriću zabranio da prilazi studenkinji Mirjani Dj.

Izvori našeg lista tvrde da je Pravni fakultet, nakon ostavki Vujisića i Purića, gotovo totalno obezglavljen, a da dodatnu nevolju, s tim u vezi, pričinjava činjenica da ta viskoškolska ustanova nije uskladila svoj Statut sa Statutom Univerziteta u Kragujevcu i sa važećim zakonom o viskom obrazovanju. Tako se došlo u situaciji da bi izbor novog dekana po neusaglašenom Statut bio praktično – nevažeči, dok novi statut nije donet.

Novi statut nije donet, ističu naši sagovornici sa Pravnog faklulteta, zbog  različitih interesa medjusobno suprotstavljenih lobija na tom fakultetu. Trenutno, na vlasti na Pravnom fakultetu u Keragujevcu su prodekan za nastavu dr Srdjan Djordjević i prodekanka za nauku dr  Sonja Lučić. U šumadijskoj akademskoj zajednici kažu da ne bi bilo nikakvo iznenadjenje da za novog dekana, čim se za to stvore uslovi, bude izabran dr Srdjan Djordjević, uprkos tome što je i on, početkom 2007., bio  hapšen u aferi “Indeks” .

Na kragujevačkom Univerzitetu se špekuliše  da dr Djordjević stoji iza prošlonedeljnog oglašavanja  Saveza studenata Pravnog fakulteta  koji je, u jeku gradjanskih protesta protiv režima Alerksandra Vučića, podržao predsednika Srbije i pripadnike  Ministarstva unutrašnjih poslova “koji nas štite od vandalizma”. Pretpostavke da dr Djordjević stoji iza podrške Saveza studenata  Vučiću ne mogu da se dokažu, ali mogu, ukoliko su osnovane,  smatraju na Pravnom fakultetu,  da mu pomognu da bude postavljen za dekana. Tim pre što su, tvrde, tokom prošlogodišnjeg galimatijasa sa smenom bivšeg i izborom novog rektora, uticaji politike, odnosno vladajuće  Srpske napredne stranke na zbivanja na kragujevačkom Univerzitetu širom otvorena vrata

U prilog tome ide i činjenica da su Sveto Purić i Srdjan Djordjević prošle godine za prodekane na Pravnom fakultetu imenovani, bez prethodno pribavljene saglasnisti nacionalnog tela za akreditaciju u vuiskom školstvu, a koje je delimični naslednik Komisije za akreditaciju, čijom merom je svojevremeno profesorima optuženim u aferi “Indeks” bilo onemogujerno postavljanje na rukovodeće funkcije na fakultetu. Nije im bilo dozvoljeno ni da samostalno ispituju studente, već su to mogli da čine uz nadzor kolega. Ta saglasnost nacionalnog tela na Pravni fakultet u Kragujevcu, koliko je poznato, još nije stiglo. Za dr Purića, doduše, više neće biti ni potrebna.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.