DEMOKRATSKA STRANKA KRAGUJEVAC: BEZ SLOBODNIH MEDIJA NEMA DEMOKRATIJE

Politika

Gradski Odbor Demokratske stranke u Kragujevcu nebrojeno puta je ukazivao da će lokalna vlast celokupnom svojom politikom ali i odnosom prema najvažnijim gradskim institucijama, tradiciji i vrednostima, svesti ovaj grad na nivo ruralne palanke, navode kragujevačke demokrate u saopštenju.

  • To što nedeljnik „Kragujevačke“ nije osvanuo uobičajeno na kioscima, velika je sramota za grad na Lepenici, kolevku novinarstva. Sramota je za sve nas zajedno, a posebno za aktuelnu vlast koja je svojim činjenjem i nečinjenjem doprinela da grad od 200 hiljada stanovnika ostane bez ijednog štampanog medija. Sramota je i za državu Srbiju, preciznije republičku vlast i sve institucije koje su dozvolile da se u Kragujevcu punih pet godina krši zakon i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Politička volja i samovolja zamenila je pravnu državu, nasilje i strah aktivizam i borbu za sprovođenje zakona, ali i pravo građana da budu objektivno, istinito i pravovremeno informisani. I da biraju kome veruju- jedinom elektronskom mediju koji građani, iako je to u suprotnosti sa zakonom i ako ih niko nije ni pitao izdašno finansiraju, ili jedinom nedeljniku u Kragujevcu, navodi se u saopštenju Gradskog odbora DS u Kragujevcu.

Niko, ocenjuju, ne tvrdi da bi „Kragujevačke“ uspele da reše sve finansijske probleme konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja, ali teško da bi novinari koji su stvarali i Radio televiziju Kragujevac, pa i sve druge relevantne lokalne medije u Kragujevcu i bili okosnica nedeljnika „Nezavisna svetlost“, odnosno „Svetlost“, ostali bez novca na pomenutim konkursima.

  • Sa druge strane, mediji žive od reklama i oglasa, ali je to u Kragujevcu zbog političkih pritisaka veoma teško izvodljivo redakcijama od integriteta koje profesionalno obavljaju svoj  posao. Takođe, pored konkursa, reklama i oglasa, mediji u našem gradu su izloženi diskriminaciji, jer ih aktuelna gradska vlast onemogućava da rade u skladu sa pravilima profesije. Na događaje koje organizuje lokalna vlast pozivaju se odabrani, izjave i informacije po pravilu dobijaju opet odabrani, a zahtevi profesionalnih novinara nailaze na ćutanje administracije, kažu u Demokratskoj stranci i podsećaju na praksu lokalne vlasti da se sa sednica Gradskog veća prosleđuju saopštenja, a da sastanci ovog tela nisu otvoreni za javnost.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.