Demokratska stranka: Obaveštenje poslovodstva fabrike nezakonito i nemoralno

Politika

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu iskazuje punu solidarnost sa radnicima kompanije Fiat automobili Srbija, koji su početkom nedelje od rukovodstva dobili obaveštenje koje, kažu, „nije ponuda već najobičnija ucena“. .

  • Smatramo da su ovakvim potezom rukovodstva FAS-a, ponovo pale maske i opet srušena Potemkinova sela koja Vučić gradi po Srbiji. Naime, pre samo nekoliko dana, učinilo se da je konačno stigla dobra vest za sve Kragujevčane, posebno za zaposlene u FAS Srbija. Predsednik Srbije je najavio nov model automobila i više posla u fabrici, a kada su ugašene kamere režimskih propagandnih glasila usledio je „hladan tuš“ za zaposlene: obaveštenje da većina, praktično, ostaje bez posla. Dovođenje ovako velikog broja radnika pred svršen čin, po principu „uzmi ili ostavi“, uz dostavljanje obaveštenja koje je u potpunosti nezakonito i u suprotnosti sa važećim propisima Republike Srbije, a kojima su jasno propisani uslovi koje poslodavac mora da ispuni da bi uputio zaposlene na rad u inostranstvo, prava su slika politike aktuelnog režima i odnosa prema radnicima, ali i prema vladavini prava. Ono ne samo da je nezakonito već je i po svom sadržaju nemoralno, kažu u Demokratskoj stranci.

U Gradskom odboru Demokratske stranke podsećaju na to da u ugovorima radnika kragujevačkog Fijata ne postoji odredba koja predviđa da zaposlenom koji odbije rad u inostranstvu sledi otkaz, kao i da za utvrđivanje tehnološkog viška postoji jasna procedura propisana Zakonom o radu, pa obaveštenje poslovodstva FAS-a nije samo nezakonito, već i nemoralno, jer zaposlene radnike tretira na nedostojan način, koji nije primeren jednoj evropskoj državi u 21 veku.

Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

1 komentar

  1. Beži tamo, ko tebe pita?
    Ni sijalice u odboru ti ne rade, a ti se našao da pričaš o visokoj politici. Tišina nebitna pojavo.
    Sedi, jedan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.