Demokratska stranka: Podrška radnicima Fijata, treba nam široki front borbe za radnička prava

Izbori 2022

Portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar izjavila je danas da DS pruža punu podršku radnicima Fijata koji su za danas najavili nastavak protesta i blokadu autoputa Kragujevac-Čačak. Izrazila je i zabrinutost što, iako se brojna ljudska prava krše punu  deceniju, izostaje solidarnost sa problemima radnika u Srbiji.

Pred radnike Fijata stavljen je izbor da ostanu bez posla ili da odu u inostranstvo, izbor sa kojim su se do sada suočile hiljade radnika u Srbiji i sa kojim ćemo se tek suočavati u budućnosti. Zbog toga je izuzetno važno pružiti im podršku u njihovoj borbi i insistirati da država preuzme svoj deo odgovornosti za situaciju u kojoj su se našli, ali i tome da se istina čuje i na javnom servisu. Ovo nije izbor pred kojim će se naći ijedan radnik u razvijenoj, evropskoj državi, već je rezervisan za osiromašene, korupcijom i organizovanim kriminalom oslabljene države, države poput Srbije,“ zaključila je Alisa Kockar.

Portparolka demokrata je istakla i da, zajedno sa sindikatima, kao društvo imamo obavezu da se izborimo za poštovanje zakona, kako privatne strane firme ne bi poslovale kao država u državi i kako bi institucije štitile prava i garantovale bezbednost radnika.

„Država mora da preuzme odgovornost, kao i svi oni koji su davali lažna obećanja radnicima. Moramo da stvorimo zajednički front, koji se neće obazirati na to ko za koga glasa ili iz kog je grada, već će biti fokusiran na borbu za bolji položaj radnika, počevši od borbe za plate od kojih zaista može da se dostojanstveno živi pa  do pristojnih uslova rada i zaštite na radu. Nadam se da će problem sa kojim se danas suočavaju radnici Fijata biti inicijalna kapisla i da ćemo uskoro zajedno stajati i uz njih, i uz radnike Jure iz Leskovca i uz radnike Lingonga iz Zrenjanina i uz svakog radnika kome su uskraćena radnička prava,“ poručila je Alisa Kockar.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.