Demokratska stranka: Pokušaj referenduma doživeo krah, jasno je da Vučić gubi podršku

Izbori 2022

Demokratska stranka posle završetka glasanja na referendumu o promenama Ustava Srbije konstatuje da je pokušaj održavanja referenduma doživeo krah i ocenjuje da su organizatori ovog igrokaza danas doživeli težak poraz. Na referendumu je glasalo manje od 30 posto birača što je znatno manje nego na bilo kojim izborima ili referendumu od ponovnog uvođenja višestranačja 1990. godine. Referendum je nelegitiman i zato što je u neprimerenoj proceduri raspisan od  nelegitimne skupštine, protivzakonit je zbog toga što je organizovan i sproveden bez prave demokratske kontrole i protivustavan zato što nije održan na području Kosova i Metohije. Pri tom nema nikakve sumnje da je glasanje na KiM bilo zabranjeno u dogovoru vlasti u Prištini i u Beogradu.

Demokratska stranka poziva sve opozicione političke organizacije i građane da se posle završenog igrokaza sa referendumom svi okrenemo onom što nam predstoji u narednih 77 dana do aprilskih izbora. Neophodno je da se sve opozicione političke organizacije i građani udruže u akciji za smenu Aleksandra Vučića i njegovog režima čiji je rejting, što se po rezultatima lažnog referenduma nedvosmisleno može videti, u nezaustavljivom padu. Vučiću se večeras 3. april i izbori čine daljim nego ikad i zato se može očekivati da će do izbora vladajući režim do maksimuma pojačati pritisak na građane, kampanju blaćenja svojih političkih protivnika i pljačku lokalnih i državnog budžeta.

Posle ovakvog ishoda referenduma, Vučić neće oklevati da uradi doslovno sve za šta i pomisli da će mu pomoći u nameri da sačuva svoje samovlašće. Na njegovu žalost, a na sreću Srbije i njenih građana, svo beščašće, mržnja i nasilje kome ćemo svedočiti u narednim danima, neće sprečiti poraz režima na izborima i smenu vlasti.

Budući da je sada i Aleksandru Vučiću jasno da je izgubio podršku građana, više se ne može isključiti ni mogućnost da će pokušati sve ne bi li odložio održavanje parlamentarnih izbora.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.