Demokratska stranka: Rebalans budžeta dokaz da je državna kasa loše planirana

Politika
  • Rebalans budžeta znači da, su i prihodi i rashodi loše planirani, pa je deficit  (razlika između prihoda i rashoda) značajno manji od planiranog. Podsećamo, Ana Brnabić i Siniša Mali bili su,i u prethodnoj Vladi na istim pozicijama, premijerke i ministra finansija, pa opravdanje za pogrešno planiranje ne mogu da svale na nekog trećeg. Rebalans predviđa da će do kraja ove godine  fiskalni deficit budžeta iznositi  227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a, a projektovani deficit iznosio je 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, navodi se u saopštenju Demokratske stranke, koje prenosimo:

Od januara do avgusta 2023. godine ostvaren je budžetski suficit od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardi dinara, s obzirom na to da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Dakle, jedan  od razloga za rebalans, kako je obrazložio ministar finansija, su i veći  svi poreski prihodi  od provobitno planiranih, ali je ministar Mali  propustio da objasni da su povećani prihodi najvećim delom od PDV-a , što dalje znači da su cene nekontrolisano rasle, i da je inflacija daleko veća od zvanično prikazane, što građani veoma dobro vide, jer prosto ne smeju da  uđu u prodavnice zbog visokih cena.

Opominjuća  su i mišljenje pojedinih  ekonomista koji tvrde da država plaća samo ono što mora. A u praksi ne mora ništa, pa je spisak onih koji za svoje proizvode i usluge potražuju novac iz državne kase sve duži i duži. Pri tom ne smeju javno da se žale, jer onda svoja potraživanja mogu da traže sudskim putem, a vrlo dobro se zna kako prolaze oni koji  tuže državu.

Konačno, sve to dešava se u uslovima kada  MMF Srbiji smanjuje prognozu rasta, uporedo sa našim novim zaduživanjima, pa  povećani prihodi nisu ništa čime bi trebalo da se hvalimo

Sve u svemu ovogodišnji rebalans jasan je dokaz da država, takoreći, ništa ne plaća, jer je poduži spisak dužnika koji na šalterima Uprave za plaćanja , mesecima pa i godinama, čekaju na svoja potraživanja. Pri čemu se aktuelna Vlada ponaša kao “pijani milioner”  i dalje  deli nezarađeni novac, a račune će,  kada dođu na naplatu, kao i do sada platiti građani Srbije. Zbog svega navedenog,  Demokratska stranka  smatra da javne finansije treba da vode stručni, kompetentni, odgovorni ljudi koji neće popuštati političko-populističkim pritiscima.

Fotografija: Milica Vučković, FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.