Demokratska stranka: Samo u 2020. godini 130 milijardi nezakonito potrošeno

Izbori/Bojkot

Resorni odbor Demokratske stranke za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala upozorava da su netransparentne javne nabavke i nesprovođenje javnih nabavki po strogo predviđenim procedurama drastičan primer korupcije, da se u najnovijem Izveštaju Državne revizorske institucije jasno vidi koliko je korupcija u Srbiji rasprostranjena i da je neophodno da se utvrdi lična odgovornost i kazne svi oni koji su kršili zakon. 

Upravo usvojeni Izveštaj Državne revizorske institucije pokazuje kako se Zakon o javnim nabavkama drastično krši i time, naravno, prikriva nesaglediva korupcija sa pogubnim posledicama. Naime, u Izveštaju je jasno konstatovano da je u 2020. godini izvršeno javnih nabavki vrednosti od čak 128,96 milijardi dinara kod kojih nije dosledno primenjeni na Zakon o javnim nabavkama. Najveći deo nepravilnosti odnosi se i na najgrublju povredu propisa, jer u postupcima javnih nabavki u vrednosti od preko 50 milijardi dinara Zakon o javnim nabavkama uopšte nije ni primenjen, iako je morao biti. Pored toga, u mnogim slučajevima postupak javnih nabavki nije pravilno sproveden, neke nabavke su izvršene, a da prethodno nisu planirana potrebna sredstva, procenjene vrednosti javnih nabavki nisu korektno izvršene…

Demokratske stranka zahteva da se ovaj očigledan primer masovne korupcije i kršenja zakona razobliči do kraja: da se ustanovi ukupna šteta koja je nastala zbog ovog vida korupcije i da se ustanovi individualna odgovornost. Bez vladavine prava i uspešne borbe protiv korupcije Srbija, ne može računati na prevazilaženje postojeće društvene krize, kao ni na bilo kakav napredak u budućnosti. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.