Demokratska stranka: Vučić ucenjuje na hiljade nastavnika

Izbori 2022

Srpska napredna stranka već osam godina ne dozvoljava zapošljavanje nastavnika na neodređeno i trenutno gotovo četvrtina nastavnika u obrazovnom sistemu Republike Srbije dobija ugovore samo za tekuću školsku godinu. Ogroman broj nastavnika zato trpi ogromne pritiske ne samo da glasa za Aleksandra Vučića, nego da i aktivno učestvuje u kampanji Srpske napredne stranke. Ako odbiju poslušnost, njima se ugovori ne obnovljaju naredne školske godine. Poslednji slučaj u kojem je petoro nastavnika dobilo otkaz u Čačku, jer su dali podršku kandidatu za direktora koji nije član SNS-a, nije usamljen slučaj. Demokratska stranka podseća javnost da i dve nastavnice iz Bele Crkve prošle godine nisu dobile produženje ugovora, jer su odbile da idu na mitinge i botuju za vladajuću stranku. Nažalost, ovo nisu jedini, a bojimo se ni poslednji slučajevi otpuštanja nepodobnih nastavnika-navodi se u saopštenju DS-a.

„Preko 15.000 nastavnika u Srbiji danas radi na određeno i pred svaku školsku godinu su u strahu da li će ih direktor angažovati ponovo ili će na njihovo mesto primiti podobniju osobu. I to je tako već osam godina unazad. Zamislite mladu osobu koja treba da osnuje porodicu – nema posao za stalno, ne može da podigne kredit za stan i u konstantnom strahu je od gubitka posla. Zaista onda nije ni čudno što sve više mladih napušta Srbiju. Ako se nastavi sa ovakvom praksom, u školama za nekoliko godina neće imati ko da predaje. Srpskoj naprednoj stranci to nije ni bitno. Njih samo interesuje da zadrže vlast, po svaku cenu.“ kaže Milan Jevtić, član Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke.

„Srpska napredna stranka je usavršila koncept ucene sa ugovorima na određeno u čitavom javnom sektoru, pa i u obrazovanju. Ako se neko usudi da kaže bilo šta loše o vlasti, u opasnosti je da mu naredne godine ne bude produžen ugovor. Srpska napredna starnka se upravo na strahu, koji kreira na ovaj način, održava na vlasti. Demokratska stranka poziva sve nastavnike koji trpe bilo koju vrstu pritiska da nam se obrate za pomoć i podršku. Naši advokati će im pružiti besplatnu pravnu pomoć,“ poručio je Jevtić.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.