DEMONSTRACIJA GOLE SILE

Društvo Komentar

Jedno bezakonje je, dakle, srušeno drugim,možda još i većim bezakonjem, kojem se u zemlji Srbiji, u poslednjih pet – šest godina, tako često pribegava prilikom famoznog upodobljavanja ili(ti) prekomponovanja (čitaj – otimanja) vlasti u lokalnim zajednicama, institucijama, ustanovama…, uz neretku demonstraciju i primenu gole sile, što je, reklo, bi se suština i onog što se sredinom sedmice dešavalo na Univerzitetu u Kragujevcu.

Višemesečna medijsko-policijska (može i obrnuto, svejedno je) kampanja  protiv bezakonja na Univerzitetu u Kragujevcu, oličenog u upornom odbijanju  Saveta te viskoškoske ustanove da smeni rektora Univerziteta, dr Nebojšu Arsenijevića, zbog utvrdjenog sukoba interesa, i poništi doktorat njegovom sinu Aleksandru (Arsenijeviću), usled ustanovljenih nepravilnosti  pri sticanju doktorske titule, okončana je minule srede izborom  novog Saveta i v.d. rektora (dr Nenada Filipovića), uz prisustvo policije i, kako smatraju upućeni – kršenjem brojnih propisa.

Jedno bezakonje je, dakle, srušeno drugim,možda još i većim bezakonjem, kojem se u zemlji Srbije, u poslednjih pet – šest godina, tako često pribegava prilikom famoznog upodobljavanja ili(ti) prekomponovanja (čitaj – otimanja) vlasti u lokalnim zajednicama, institucijama, ustanovama…, uz neretku demonstraciju i primenu gole sile, što je, reklo, bi se suština i onog što se sredinom sedmice dešavalo na Univerzitetu u Kragujevcu.

No za razliku od lokalnih samouprava, u kojima je prisustvo policije pri prekomponovanju vlasti uglavnom pravdano bezbedonosnom razlozima, ono što se sredinom sedmice dešavalo na kragujevačkom Univerzitetu, najverovatnije je slučaj bez presedana u 180 godina dugoj istiriji viskog školstva u Srbiji, preciznije od osnivanja Liceja u Kragujevcu (preteče Beogradskog univerziteta), davne 1838., do ovonedeljne konstitutivne sednice Saveta Univerziteta u Kragujevcu I izbora v.d. r ektora te viskoškolske institicije.

Novi Savet  v.d. rektor kragujevačkog Univerziteta onomad su, u potpunosti za  Riplija, i bukvalno  izabrani uz prisustvo policije koja je bila rasporedjena kako u sali  Ekonomskog fakulteta u kojoj je organizovana konstitutivna sednica najvišeg organa upravljanja  (Saveta), tako izvan nje, ali i u obližnjoj Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, u kojoj je bio lociran štab “ekipe” koja je u prethodne dve – tri godine rušila i na kraju srušila doskorašnjeg  rektora Arsenijevića injegovu “ekipu”.

Otkud policija na kragujevačkom Univerzitetu, i to u danu kad se biraju Savet I v.d. rektofa te viskoškolskke ustanove, pitanje je na koje niko u Kragujevcu ne želi zvanično da odgovori. Novoizabrani v.d. rektora Nenad Filipović s tim u vezi  “mudro ćuti” , Petar Veselinović,  dekan Ekonomskog fakulteta na kojem je, iz javnosti nedovoljno jasnih razloga, organizovan izbor novog   Saveta i v.d.  rektora, na tom skupu je tvrdio da on policiju nije zvao. NIje je zvao ni smenjeni rektor Nebojša Arsenijević, a i da jeste, sigurno  ne bi došli, uprkos tome što sa policijom ima odličnu “saradnju”. Tvrdi da je u poslednjih godinu i po dana, u policiji dao ni manje ni više no 142  izjave…

Neko, ipak jeste (zvao policiju), i sasvim je izvesno da je policija na Univerzitetu u Kragujevcu onomad bila na poziv onih koji su poslednjih nekoliko godina uložili ogromnu energiju i novac u kampanju za rušenje Nebojše Arsenijevića sa rektorske funkcije, čemu su, svakako, svojim ptezima I ponašanjem doprineli  i on sam i bliski mu saradnici i “prijatelji”

No, nije suština u tome ko je pozvao policiju, već šta će policija na Univerzitetu, tim pre što opasnosti od težeg remećenja javnog reda i mira i ugrožavanja  bezbednosti učesnika konsitutivne sednice  Saveta i izbora v.d rektora nije bilo ni u naznakama. Konkretnog odgovora nema, ali se može osnovano pretpostaviti da je policija i ovoga puta (zlo)upotrebljena,  opet zarad bahate demonstracije gole sile.

Piše: Zoran Radovanović

 

Tagovi:

2 komentara

  1. Opravdanu bojazan da ce biti nasilja je pothranila činjenica da je desna ruka, bivšeg rektora, dekan Čanović priveden u Policiju zato što je organizovao lokalne kriminalce da pretuku profesora Medicinskog fakulteta. Ironično je da je napad trebalo da se odigra ispred zgrade suda. Nadam se da je javnosti malo jasniji oblik zloupotreba i kriminala na kojim je Arsenijević gradio svoju vlast u Kragujevcu. Iskreno se nadam da ce v.d. imati snage i smelosti da se uhvati u kostac sa svim posledicama rezima Nebojse Arsenijevica.

  2. A šta je sve ove godine demonstrirao bivši rektor? Blagost i mirotočivost! Sram ga bilo!!! Zašto je policija bila prisutna, zato što je to čovek agresivnog i nekontrolisanog ponašanja, blago rečeno. Napada fizički profesore na fakultetu, pljuje ih, njegova desna ruka angažuje kriminalce da tuče kolege. U njihovoj neposrednoj blizini uvek mora da bude prisutna policija kada nisu na mestu na kome bi trebalo da budu, u zatvoru ili specijalnoj ustanovi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.