Deo odbornika Zajedno za Šumadiju osnovao udruženje Zajedno za Kragujevac

Politika
 • Svako veče pred spavanje pomislim – samo da se ne dogovori sa naprednjacima, ispričao je jedan odbornik Zajedno za Šumadiju novinaru Glasa Šumadije pred raspisivanje lokalnih izbora.

Na pitanje – zbog čega je, onda, u toj organizaciji, ovaj odbornik, ali i još neki visoki funkcioneri partije bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, isticali su odnos poštovanja, kako prema samom Stevanoviću, tako i prema onome što je, kažu, „uradio za Kragujevac“.

Iz različitih razloga raslojavanje nekada najmoćnije regionalne političke organizacije u Srbiji počinje odmah nakon izbora.

Samo mesec dana od zatvranja biračkih mesta šestoro odbornika sa liste Svi na ovu stranu napustilo je odborničku grupu zbog toga što im je, kako su sami izjavljivali, „dosadilo da budu opozicija“.

Potom se odvojilo još četvoro odbornika i formiralo odborničku grupu SPO.

Saradnja sa Srpskom naprednom strankom, koja se ogleda i u činjenici da je Milan Urošević (SPO) bio drugi na listi Svi na ovu stranu, ali i jedan od troje poslanika iz Kragujevca na listi Srpske napredne stranke, za pojedine saradnike Veroljuba Stevanovića nije bila prihvatljiva. Vodili su se, kažu, razgovori, ali otklona od politike SNSa-a nije bilo.

Iako većina učesnika tih razgovora ne želi da govori javno, iako će se, tvrde, još razgovarati, osnivanje udruženja građana Zajedno za Kragujevac (u registar udruženja upisano 27. oktobra), čiji je pravni zastupnik poznati kragujevački neurolog i odbornik ZZŠ Miroslav Stojanović Džiga, moglo bi da znači i formiranje još jedne političke organizacije.

U Zajedno za Kragujevac kažu da registracija Udruženja građana, „bez obzira na njegovu strukturu, ne znači, to nije ni bila inicijalna ideja, nužno, istupanje iz bilo kakve forme funkcionisanja i organizovanja Zajedno za Šumadiju“.

 • To je kredibilna i autentična organizacija koja je, da, nailazila na određene izazove i koja se, svakako, sa nekim izazovima i dalje suočava, ali koja zaslužuje odgovoran i ozbiljan pristup kako bi se ta prepoznatljivost zadržala i neke pozicije definisale. S tim u vezi, Udruženje bi moglo da bude polazište da se, unutar ZZŠ, uspostavi jedan konstruktivan front delovanja i, u zdravoj komunikaciji sa ljudima koji su decenijski nosioci ideja i politike ove stranke, uradi najbolje, upravo, za njihovo očuvanje i razvijanje.

Pored Miroslava Stojanovića Džige u udruženju Zajedno za Kragujevac je i Olivera Nikolić, doktor agronomije i odbornica ZZŠ u više saziva, poznata po oštrim nastupima prema vladajućoj koliciji na čelu sa SNS za skupštinskom govornicom. Ali i predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti u Vodovodu Milan Popadić.

Navodno je najveći deo nekadašnje ZZŠ uz ovo troje aktivista, a kako tvrde – nikuda ne odlaze, već se „vraćaju izvornim vrednostima ZZŠ, načelima regionalizacije, decentralizacije i poštovanju ljudskih prava“: Kako Glas Šumadije saznaje, vođeni su određeni razgovori sa bivšim gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem, ali i funkcionerima nekih partija Udružene opozicije Srbije.

Tagovi:

7 komentara

 1. Pa eto nije dogovorio sa naprednjacima a vi odoste hahahahah
  Ostali bi da je dogovorio, e dzigo dzigo lisice stara.. kao otkaz u kc, skupljac lajkova pred samostalnu politicku pricu

 2. Ma nije ovo Džigina priča. On samo sprovodi Verkov plan. Verko hoće da se ponovo „prikači“ u opozicioni voz jer je kod naprednjaka izvisio. A kako bi to bolje izveo nego preko neke „nove“ organizacije koju vodi poznat i priznat kragujevački lik Džiga. Nije mi međutim jasna Džigina politička naivnost i njegova vera u Verkove političke smicalice. Verko samo želi da se „opere“ od svoje javno proklamovane, a nikad ostvarene, saradnje sa naprednjacima. Nikad ostvarene zato što to Vučić nije želeo, nego ga je od 2014 godine samo zavlačio. Verko je svoje saradnike stalno ubeđivao da je on Vučićev džoker u Kragujevcu, a u stvari je već odavno bio otpisan. Sada Džiga sa „svojom“ novom organizacijom treba da Verku raskrči put ka pravoj opoziciji. Zbog toga ta organizacija i nosi naziv „Zajedno za Kragujevac“. A posebno je smešno i providno njeno vraćanje „izvornim vrednostima ZZŠ“. Verko je očigledno pogrešno shvatio poentu filma „Lesi se vraća kući“.

 3. „Bez obzira na njegovu strukturu, ne znači, to nije ni bila inicijalna ideja, nužno, istupanje iz bilo kakve forme funkcionisanja i organizovanja Zajedno za Šumadiju“. Ova rečenica u stvari pojašnjava da Verko stoji iza čitave ove ujdurme. Juče je Džiga bio kolačar na slavi u ZZŠ, a danas je on predsednik neke „nove“ organizacije. I još jedna rečenica koja napred rečeno potvrđuje je da se oni „vraćaju izvornim vrednostima ZZŠ, načelima regionalizacije, decentralizacije i poštovanju ljudskih prava“. A te „izvorne vrednosti“ su verovatno Verkove prazne priče na koje su Džiga, Olivera i nesrećni Pop nebrojeno puta naseli. Posebno je interesanto da njima nije smetalo Verkovo otvoreno predizborno najavljivanje saveza sa novom ekipom kragujevačkih naprednjaka (i njegovi navodni razgovori sa Vučićem o tome), kao i predizborna koalicija sa SPO čiji je lokalni šef Milan Urošević republički poslanik izabran na naprednjačkoj listi, a sada im smeta i samo pominjanje tih istih naprednjaka. Biće ipak da je Verko izvisio u dogovorima sa SNS pa sada pokušava da resetuje čitav sistem i, guranjem u prve redove svojih najvernijih saradnika koji osnivaju neku „novu“ opozicionu organizaciju, iz potaje ponovo zasedne na čelo kragujevačke opozicije. Jedino što Verko zaboravlja je da Kragujevčani nisu ovce i da ih više ne može prevariti svojim sitnim šibicarenjem.

 4. Da je ovo zaista prava opoziciona priča, iza koje ne stoji Verko, Džiga i kompanija bi ovu organizaciju napravili pre junskih lokalnih izbora i učestvovali bi na njima bez Verka (jer je Verko pre izbora javno govorio da on ima dorbre odnose sa Vučićem i da će ga Vučić podržati). To bi bio logičan politički potez nekog ko želi da se suprotstavi naprednjačkoj mašineriji. Ali nije tako. Posle izbora se čekalo da se vidi da li će Verko uspeti da napravi dogovor sa naprednjacima o učešću u vlasti, pa kad se konačno ukapiralo da od toga nema ništa prešlo se na plan „B“. A taj plan podrazumeva osnivanje tobože nove opozicione organizacije sa ciljem da se „na vreme“ pređe u pravu opoziciju. Naravno da se tu Verko ne može odmah pojaviti jer mu Kragujevčani više ne veruju, pa je Džiga bio logično rešenje za „tranzicioni“ period.

 5. Ovi zluradi će pričati svašta . Svoje ime i prezime ,ne želim da dajem drugima da završavaju svoje „poslove“ . Imam odgovornost prema sebi,svojoj porodici i prema časnim i poštenim građanima Kragujevca ! To su oni ljudi,a ima ih bar 50%,koji nisu izašli na izbore ! Otkaz sam dao tamo,gde sam radio 31 godinu i 8 meseci i rešio da živim od SVOG ZNANJA I SVOG RADA ! Sa 30 godina sam postao specijalista neurologije, u ovom gradu,kao predsednik KLUBA,koga sam sa iz „beton lige“ doveo do titula pobednika Kupa Srbije i Prvaka Države (normalno sa ljudima,koji su to sve pomogli i stručnim radom i finansijski ) . Taj KLUB je manje koštao građane Kragujevca,od trenera kockara i sličnih prevaranata,koji su sada visoko pozicionirani i u Vladi Srbije,a iscenirali su isključenja,da ne igraju odlučujuću utakmicu u finalu (ko je pratio sport u Kragujevcu,zna na koga mislim). Svoje ime i prezime,sada zalažem za ideju,da građani Kragujevca i građani Srbije sutra žive bolje i da ih ne interesuje ko je na vlasti. Da znanje i poštenje u poslu,studijama ( ne ovima ispod šljive ili kruške ), bude ono čime se svaki građanin ovoga grada i ove zemlje ponosi ! I da ljudi koji „plivaju“ u dilovima i talovima,postanu prošlost ovog grada i ove zemlje !

  1. Ali ti si bio na Verkovoj listi za lokalne izbore, i sada si zahvaljući tome odbornik. Znači da ih nisi bojkotovao kao onih 50% časnih i poštenih građana Kragujevca koje pominješ. Malo si kontradiktoran. Kada si najzad shvatio da vas je Verko sve zavlačio pričajući bajke o postizbornoj saradnji sa naprednjacima naprasno si se okrenuo opoziciji. To je baš časno i pošteno. Bavi se svojim poslom Džigo jer si tu pravi ekspert, a politiku batali jer si tu na prilično naivan. I shvati da narod nije glup. Zajedno za Kragujevac je odavno ispričana priča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.