DEVETOG JUNA OTVARANJE KUĆE ĐURE JAKŠIĆA ZA POSETIOCE

Društvo Grad

Kuća u Karađorđevoj ulici, u kojoj je nekoliko meseci stanovao Đura Jakšić, poznati srpski pisac i slikar, dok je službovao u Kragujevcu, nedavno je rekonstruisana i biće 9. juna otvorena za posetioce.

Objekat ukupne površine 360 m/2 ima dve etaže. Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture. Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke. U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

Interesantno je da je objekat moderno tehnički opremljen i ima odlične mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50 dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom prezentacija.

Radovi su počeli krajem 2018. godine i završeni su u martu ove, 2020. godine. Ukupna vrednost investicije je oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27 a švajcarska vlada osam miliona dinara. Prema rečima Nenada Popovića, direktora Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, rekonstrukcija kuće u kojoj je jedno vreme živeo Đura Jakšić, deo je projekta u okviru programa Regionalnog ruralnog razvoja koji je finansirala švajcarska vlada sa 110 miliona dinara. Ovim programom, čiji je deo i projekat razvoja teritorijalnog identiteta Šumadije, rukovodila je Regionalna agencija u saradnji sa Gradom Kragujevcem i udruženjima vinara i rakijaša sa našeg podneblja. S obzirom da proizvodnja rakija i vina obuhvata širok spektar aktivnosti od poljoprivrede do turizma ulagano je upravo u posao vezan za proizvodnju, promociju i plasman ovih proizvoda.

Gornjim galerijskim delom površine 160 kvadrata upravljaće Narodna biblioteka.

Donja etaža, površine 150 kvadrata, namenjen je vinsko rakijskom habu, kao mestu za promociju i prodaju šumadijskih vina i rakija, u cilju podrške razvoju teritorijalnog identiteta Šumadije i unapređenja proizvodnje tipičnih proizvoda.

Tim delom objekta upravljaće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Tagovi:

17 komentara

 1. bas je moderno zive Djura, sve lepe boje, vidi se da se sacuvala autenticnost

 2. Nema gore kazne za grad nego da je vode nekulturni i nepismeni a pri tom bahati i mitomani. Spolja kuća duplirana i spojena sa susednom da bi imalo više gradjevinskih radova i da bi se nekom isplatilo. Unutra uradjena ko kič kafić iz prošlog veka. I kao kruna lokalni ministar harmonikaš Bjeletić daje izjavu i ovu rugobu od kuće zove Kuća Djure Jakšuć u 1:40 https://www.youtube.com/watch?v=1xJdKiNn7uA Novinarka RTK počinje emisuju i kaže kuća Djure Jakšić. Da li zaista misle da se Djura ovde rodio i da su ovom grdobom njemu načinili sećanje ? Aman bre ljudi vratite se u osnovnu školu i pročitajte mu biografju, i ne zaludjujte ljude više da ste uradili nešto dobro tako što ste napravili Zadružni dom u centru Kragujevca . Umesto starogradskog ambijenta u podrumu napraviste turbo mega kafić SRAM VAS BILO !!!

 3. Veoma prilagođeno tom dobu, ja ću ipak sačekati rekonstrukciju kuće Jovana Dučića, on je imao spa centar, teretanu i đakuzi, pa i da se opustim usput.

 4. Ta kuća je sramotna priča. Ali je veća bruka kuća dr ilije Kolovića koja je pod zaštitom i koja se raspada https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D1%83%D1%9B%D0%B0_%D1%83_%D1%83%D0%BB._%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B0_9_%D1%83_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83%D1%98%D0%B5%D0%B2%D1%86%D1%83 Pitajte većnika BJELETIĆA jel se tako prikazuje Kragujevačko nasledje. SRAM GA BILO pravi kfić za Tominu rakiju a zaštićene kuće Miloša Obrenovića se raspadaju. OSTAVKA zbog sramne brige za objekte kulture ! Neka Glas Šumadije slika kuću dr Kolovića koja se raspada i travu koja počinje da napada TURISTE kao u HOROR filmovima !!!

 5. „Dodju tako ponekad vremena, kad pametan zacuti, budala progovori, a
  fukara se obogati“. Nazalost u ovom vremenu zivimo, i jos dugo ce tako…

  1. E, baš ih briga ! Pa oni nisu pravili to za tebe, mene i ostali narod, već za sebe ! Bože sačuvaj da im odemo i narušimo ambijent…jooj Djuro, ustani, pogledaj dom svoj, napisi neku tugovanku, pa se vrati tamo !

 6. Evo ga opet Nikolićev većnik sa izjavom da će „grad mnogo dobiti sa izgradnjom kuće Djure Jakšić“ https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=XQ0nZBU4aJg&feature=emb_title Pa deca u osnovnoj školi uče da je kuća Djure Jakšića u Srpskoj Crnji, i sad ćeš ti da ih učiš da je Djurina kuća u Kragujevcu. Srećom idu izbori, pa će valjda doći neko ko je obrazovan da vodi kulturu, a ti se većniče vrati svom poslu i javi se na javni poziv za svirače u tom rakija kafeu, gde će posle par tura verovatno da prihvate tvoju izjavu da se Djura rodio u Kragujevcu !

 7. Čekalo se samo da padne krov..pa da bager uleti..slika i prilika naroda koji je uništen..postoji samo interes, kapital..otimačina..zbogom Srbijo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.