Direktor javnog preduzeća u Kragujevcu razrešen na skupštini po hitnom postupku

Grad Video

Direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ iz Kragujevca Dragan Dunčić razrešen je danas te dužnosti na sednici gradskog parlamenta, održanoj po hitnom postupku zbog, kako je rečeno, „povrede u rukovodjenju“ tim javnim preduzećem.

Odbornici Skupštine grada Kragujevca izabrali su na njegovo mesto Vesnu Jovanović Milošević, kao nestranačku ličnost na predlog Srpske napredne stranke (SNS).

Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović je rekao da je postupak razrešenja Dunčića pokrenulo Gradsko veće na predlog Nadzornog odbora JP „Urbanizam“.

„Po izveštaju budžetskog inspektora utvrdjeno je niz nepravilnosti u radu direktora. Dunčić je utrošio sredstva za odredjene namene iznad visine utvrdjene programom poslovanja pre pribavljanja saglasnosti za izmenu i dopunu programa poslovanja“, rekao je Petrašinović i dodao da Dunčić nije poštovao odluke Nadzornog odbora.

Smenu Dunčića koji je na čelu „Urbanizma“ od 2017. godine najavio je u novembru gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, uz ocenu da lokalna vlast sa njim ima „velikih problema u komunikaciji“.

Kako su ranije prenosili pojedini mediji, imenovanje Dunčića na direktorsko mestu u „Urbanizmu“ svojevremeno je izazvalo velike polemike u gradskom parlamentu pošto je iz Novog Sada i slovi za čoveka koji je blizak bivšem predsedniku Tomislavu Nikoliću.

U opozicionoj odborničkoj grupi „Alternativa“ su danas naveli da ne razumeju šta je to hitno pa se odluka o razrešenju donosi po hitnom postupku.

Odbornik „Alternative“ Nikola Nešić je rekao da se iz obrazloženja ne vide detalji za koliko je Dunčić oštetio preduzeće i za šta će ko da ogovara.

Lider „Zajedno za Šumadiju“ Veroljub Stevanović, koji je ranije kritikovao urbanistička rešenja u Kragujevcu, je rekao da je obrazloženje za smenu šturo i da se iz njega ništa ne vidi, kao i da treba da se kažu pravi razlozi za razrešenje.

Rekao je da je „prava slika preduzeća drugačija“ i da je činjenica da je „preduzeće dobro“, u plusu je svake godine, jedno je od najuspešnjih u Kragujevcu i ima ugovorene poslove.

 • Nemojte da bilo koga sutra-prekosutra oteramo, sklonimo zato što se s njim ne slažemo, a onda nakitimo nešto sasvim drugo, poručio je Stevanović.

Odbornik Milan Urošević iz SPO-a je rekao da je ta stranka „na vreme“ ukazivala da Dunčić nije pravo rešenje.

 • Ponižava status Grada Kragujevca to što smo morali da dovedemo nekoga sa strane i da, pri tom, ne postane gradjanin Kragujevca već da nastavi da živi u Novom Sadu i ovde dolazi sporadično, rekao je Urošević.

On je, međutim, pozvao gradsku vlast da bude iskrena i saopšti prave razloge za razrešenje.

Ocenio je da će gradska vlast imati problema sa ovom odlukom, zato što će verovatno doći do neke tužbe, pa će grad, odnosno preduzeće morati da plaća velika sredstva direktoru kojeg smenjuje.

Na mesto vršioca dužnosti direktora danas je odlukom Skupštine grada postavljena, na predlog odborničke grupe SNS-a, nestranačka ličnost, to jest diplomirani arhitekta Vesna Jovanović Milošević koja 21 godinu radi u „Urbanizmu“.

Tagovi:

4 komentara

 1. Kao u nekom lošem filmu. Verko i Nešić brane novosadjanina koji je očigledno muljao sa parama preduzeća i za to će da odgovara krivično. U stvari jasno je da su i jedan i drugi saradjivali direktno ili indirektno sa njim preko svojih ljudi, zbog njihovih interesa na Zlatiboru i po Srbiji. Uroševoć priča o uspehu a ne zna da čita plan poslovanja gde je pre Dunčića bilo godišnje 100miliona za 60 zaposlenih a kad je on preuzeo firmu otpustio 15 kragujevčana i tražio i dobio 160 miliona i 36 zaposlenih pa tih 5-10 miliona pozitivnog poslovanja mu dodje da zamaže oči polu pismenim odbornicima da je uspešan a u stvari imao je za svoje kombinacije 3 puta više. SNS obmanjuje kragujevčane i postavlja za direktora svoj najbolji kadar ponavljača srednje škole Vesnu Jovanović Milošević, koja je STRANAČKI kadar, a ne uspešan i poznat arhitekta koji nije u politici . Kragujevac palanka !

  1. Ako već govorite o pismenosti i polupismenosti, potrudite se da se tako i izražavate! Ostalo se slažem!

 2. Pa Dunčić verovatno nije po volji Nikoli Dašiću i to je glavni razlog za smenu. Isto je bilo i za vreme Radomira Nikolića, Dašićevog kuma. I Radomir je sklanjao one koji su mu „smetali“, pre svega Verkove kadrove. Na njihova mesta je dovodio ljude bez iskustva i kvalifikacija koji nisu ispunjavali ni zakonske uslove za direktore javnih preduzeća (kao što je Radomirova svastika u JSP Kragujevac i Nemanja Dimitrijević u JKP Šumadija). Naravno, danas su naprednjaci neprikosnoveni vladoci u Srbiji i mogu da rade šta god hoće. Tako se ponaša i Dašić kada je, primera radi, postavio novog Glavnog gradskog urbanistu koji takođe ne ispunjava zakonske uslove. Ali zašto bi Dašić sada imao neku naknadnu pamet kada mu i Gradsko veće čine većinom nekompetentni i nestručni ljudi. Neko će reći da mu je članove Gradskog veća postavio kum Radomir, ali to Dašića nikako ne oslobađa odgovornosti. Mislio sam da se tu radi o obrazovanom i pametnom mladom čoveku kome nije potreban politički tutor ili staratelj. Možda sam se ipak prevario. Čini mi se da Nikolići i dalje „jašu“ u Kragujevcu.

 3. Urbanizam -šta to beše?
  U extra zoni smo jedni drugima nad glavom. Ničeg nema sem parkinga i zgrada. Posebno u ulici Svetozara Markovića. Koliko je meni poznato urbanističim planom treba da budu predviđene klupe za stanare, igralista za decu, manji zasad zelenila.
  Ali je extra zona najskuplja i zato smo liseni svega. I Bubanj i Aerodrom, i Erdoglija imaju drvorede, a mi nenamo nista. Verovatno zato sto investitori, urbanisti, i gradjevinska inspekcija saradjuju.
  – Ali jednog dana doci ce i to na dnevni red.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.