ĐORĐE VUKADINOVIĆ: NAJBRUTALNIJA INTERVENCIJA POLICIJE U MNOGO GODINA

Društvo Politika

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je večeras da je intervencija policije ispred Skupštine Srbije bila najbrutalnija u poslednjih nekoliko godina, „pa čak i decenija“ i da je nesumnjivo iskazana policijska brutalnost.

U izjavi za televiziju N1, Vukadinović je rekao da je nesumnjivo bilo agresivnih akata i sa strane demonstranata ali da u oči upada da je reakcija policije bila neprimerena i da je verovatno posledica nedovoljne pripremljenosti organa reda za takvu vrstu protesta i broj učesnika.

Vukadinović je rekao da je policija, verovatno, posle toga želela da prikrije svoju nepripremljenost pred šefovima nepotrebnom agresivnošću.

Prema njegovim rečima, bilo je primetno i neobično veliko prisustvo pripadnika policije u civilu koji su intervenisali protiv demonstranata.

On je takođe rekao da je vrlo interesantno kako je došlo do propusta policije u kojem su demonstranti uspeli da zapale nekoliko policijskih automobila i kako su ta vozila ostala nezaštićena.

Premijerka Ana Brnabić osudila je pokušaj upada u Skuštinu Srbije i kazala da će „država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji“, javlja Radio-televizija Srbije.

Večeras su se građani Beograda spontano okupili u znak protesta na sve ono što im režim godinama radi, navodi Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde za Danas komentarišući večerašnja dešavanja ispred Skupštine.

Urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić ocenila je da su se večeras ispred Skupštine skupili građani koji su nezadovoljni različitim stvarima i da je bilo očekivano da će , kako je rekla „ogromna količina besa koja se oseća u društvu i koja je suspregnuta da se izlije posle izbora“.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma osudio je demonstracije ispred Skupštine Srbije, a za, kako je naveo, „nasilje“ optužio je opozicione političare.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da ta stranka osuđuje, kako su naveli, „haos, incidente i nasilni upad u Narodnu skupštinu“.

Nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kome je on najavio ponovo uvođenje policijskog časa zbog korona pandemije, više hiljada građana okupilo se ispred Narodne skupštine u najmasovnijim demonstracijama u poslednjih godinu dana u Beogradu.

Piše: Beta
Fotografija: BBC
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.