Dmitrović: Minimalac na porodiljskom do trećeg meseca, posebna nega deteta do pete godine života

Društvo

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, da ovaj zakon predstavlja opredeljenje države u oblasti socijalne politike, uključujući i demografske potrebe, a istovremeno je i  važan instrument populacione politike.

  • Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva koje traje od dana njegovog otpočinjanja obavezno 28 dana, izuzetno po nalazu lekara 45 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta ostvaruje naknadu zarade za vreme porodiljskog koja ne može biti manja od minimale zarade utvrđene na dan otpočinjanja odsustva, ukoliko u posmatranom periodu ima evidentirane osnovice makar i jednom na koje su plaćeni doprinosi za primanja koja imaju karakter zarade, rekao je Dmitrović.

On je, u Skupštini Srbije, rekao da „zaposlena žena koja ima bolesno dete za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odsustva sa rada radi posebne nege deteta može da koristi naknadu zarade za to vreme i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete“.

Prema njegovim rečima, pravo na posebnu negu deteta može da traje do pete godine života deteta.

Dmitrović je rekao da žena koja je poljoprivredni osiguranik može da ostvari pravo na ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, pri čemu će se za obračun naknade uzimati osnovica na koje su plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta.

On je rekao da će ova odredba imati retroaktivno dejstvo od 8. maja 2021. godine.

  • Žena koja samostalno obavlja delatnost ili je angažovana po osnovu fleksibilnih oblika rada, ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ugovora o delu, autorskog ugovora ili je poljoprivredni osiguranik i ima bolesno dete za koje je nadležna komisija dala mišljenje može da koristi, pored prava na ostale naknade na osnovu posebne nege deteta i dodatak za pomoć i negu drugog lica za dete, rekao je Dmitrić.

Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini do pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.

On je rekao da je u zakon uvedena i odredba koja se odnosi na mogućnost podnošenja zahteva za preračun naknade, zarade i ostale naknade ako u obračun naknade nisu ušle sve osnovice, jer nisu bili plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, odnosno penzijsko i invalidsko osiguranje , ukoliko se u međuvremenu doprnosi plate.

Dmitrović je rekao da je izmenama i dopunama Zakona omogućeno ostvarivanje prava na roditeljski dodatak i za peto dete ukoliko je neko od živorođene dece prethodnog reda rođenja umrlo neposredno po rođenju i za njega nije ostvareno pravo na roditeljski dodatak.

  • Omogućeno je ostvarivanje prava na dečiji dodatak i za dete višeg reda rođenja od četvrtog ukoliko se zbog smrti deteta za neko od četvoro dece po redu rođenja više ne može ostvariti to pravo, rekao je on. 

Dmitrović je naveo da je predviđeno da se ovaj zakon primenjuje od 1. jula 2021. godine.

Tagovi:

1 komentar

  1. Idiot idiot na kvadrat.Zaposlena porodilja minimalac.Hoce decu drzava pa juče će da dobiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.