REPROGRAM: DOBRA NAMERA ILI SRAČUNAT PRITISAK

Ekonomija Grad

Ako platiš dug samo za poslednju godinu, ostatak se ne briše iz evidencije, pa ćeš kad tad to morati da platiš. Ako ne pre, a ono onda kad budeš prodavao nepokretnost. Da li dozvoljeno na taj način „plašiti“građane koji su došli da se informišu oko reprograma – pitali smo pravnog savetnika Organizacije za zaštitu potrošača i v.d direktorku JSP

 

Probijanje do šaltera Javnog preduzeća „Stambeno” gde se građani informišu o svojim dugovanjima i načina reprograma nije ni malo lak, jer je veliki broj njih došao na paklenih 30 stepeni u cilju skidanja „bede s vrata“. Dok jedni dolaze više informativno, da se raspitaju oko tehnike reprograma, drugi su već došli rešeni da iskoriste prednosti razloženog plaćanja prezentovane u kampanji JSP „Kragujevac”, te samo treba da daju svoj pristanak i potpišu dokument o tome.

Najviše, ipak, ima onih koji se premišljaju i po nekoliko puta vraćaju sa istim pitanjem: šta to konkretno znači u njihovom slučaju i kolika kamata bi im se otpisala, u nadi da će neki drugi činovnik da ponudi bolje rešenje ili da će usput pokupiti neku novu informaciju o eventualnim posledicama. Upravo informacija o otpisu kamate bude i inicijalna da lakše prelome i prihvate postupak razlaganja duga. A još kad se pomene da ionako rata neće biti visoka, pošto postoji mogućnost otplate na 120 rata, odnosno 10 godina, i da iznosne može biti manjim od 500 dinara, ali ne i mnogo preko 1.000 dinara, posao je, tako reći, završen. Druga je stvar koliko zaista iznosi njihov dug i šta je u zbiru sve sadržano.

Iskustva

Jedan od zainteresovanih građana za reprogram nam je ispričao svoje iskustvo. Kaže, iako je više puta stajao u redu, samo dva puta je stigao do administrativnih radnika koji su pružali informacije, jer ga je izdalo strpljenje da čeka po ovakvom vremenu.

– Došao sam u nameri da se informišem koliki mi je tačno zaostali dug i kako mogu bezbolno da ga se rešim. Činovnik mi je rekao orijentaciono oko 95.000 dinara za dve kuće u dvorištu. Kada bi se skinuo deo kamate to bi bilo oko 45.000 dinara, računajući i iznos koji je dat na izvršenje izvršiteljskoj kancelariji. Pomislih, pa dobro, dug je prepolovljen, nije to tako crno. Zahvalim se i kažem idem da malo razmislim i da ću narednih dana doći da slopim ugovor o reprogramu. Odbijalo bi mi se po 1.000 dinara mesečno, sve dok ne isplatim u celosti, kaže naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

On je još jednom došao istim poslom, samo ovoga puta naoružan informacijama da dug stariji od godinu dana zastareva po Zakonu o obligacionim odnosima, te nije dužan da plati čitav iznos nego samo onaj deo dugovanja nastao u poslednjih 12 meseci. Zatražio je od šalterskog radnika da mu odštampa analitičku karticu. Predočio je čoveku s druge strane šaltera da zna da je dug učinjen u nekom ranijem periodu nenaplativ prinudnim putem – ni preko javnih izvršitelja, niti na bilo koji drugi način – našta mu je činovnik ljubazno kazao da nije problem odštampati analitičku karticu, ali da treba da zna da se taj drug ne briše iz evidencije i da ga dalje tereti.

„Dug trajno ostaje i kada sutra budete hteli da prodate kuću ili izvadite neki dokument moraćete to sve onda da platite. Više vam se isplati ovako, na vama je da odlučite. To će morati u krajnjem slučaju sutra da plate vaši naslednici”, parafrazirao je naš sagovornik preporuku činovnika JPS-a angažovanog na poslovima sklapanja reprograma. Takođe ga je upozorio da pre nego li sklopi ugovor o reprogramu mora u celosti da isplati izvršenje koje je došlo na realizaciju, ali da ne brine – ono ulazi u onih 45.000 dinara.

– To me je malo uplašilo. Kažem, ako već tako stvari stoje i mora da se plati, bolje to odmah da uradim nego da ostavljam problem svojoj deci, da oni sutra to plaćaju sa zateznom kamatom koja ko zna koliko može da naraste. Ali, ni tada ne potpisah reprogram, niti mi izdadoše analitičku karticu da vidim kolika je ta razlika. Kažem, doći ću opet u subotu kad je manja gužva da to rešimo, ali moram prvo s nekim da se konsultujem šta da radim, kaže naš sagovornik.

Doduše, do 30. septembra što je krajnji rok za reprogram, ima još vremena za premišljanja, a možda će se rok JSP „Kragujevac” i produžiti u zavisnosti od interesovanja građana.

A da li na predočavanje ili dobronamerno upozorenje ili pritisak, u zavisnosnosti ko ga kako shvata,imaju pravo službenici JSP „Kragujevac” pitali smo Jelicu Filipović pravnog savetnika Organizaciju za zaštitu potrošača u Kragujevcu.

– U zavisnosti ko iz kog ugla želi to da posmatra. Možemo to smatrati kao upozorenje, odnosno kao neki  vid pretnje kako bi oni da naplate svoja potraživanja. Sa druge strane možemo to gledati  kao dobronamerne savete, jer ponuda za reprogram je određenog trajanja i, ukoliko ih potrošači ne iskoriste, sutra neće moći, odnosno ta pogodnost više neće biti dostupna, objašnjava Jelica Filipović.

Po njenoj oceni, te komentare šalterskih radnika angažovanih na sklapanju ugovora o reprogramu dugovanja moguće je shvatiti dvojako, kao dobronamerno upozorenje, ali i kao pritisak da se naplati ono što je propušteno. Pružena informacija i objašnjenje da individuani dug ostaje da se vodi u evidenciji i da na njega teče zatezna kamata, bez obzira što je nemoguće naplatiti ga prinudnim putem, je zaista tačna.

– Da bismo raskinuli određeni ugovor svaka ugovorna strana mora da ispuni svoje ugovorene obaveze, odnosno ni jedna ugovorna strana ne može da ima dug kad raskida ugovor. Da biste vi raskinuli ugovor sa Javno stambenim preduzećem, odnosno da bi sutra neko drugi mogao da zaključi ugovor, ne može da postoji drug. Drugi vlasnik ne može da preuzme plaćanja računa za tu nepokretnost sve dok se taj dug ne izmiri. On može samo u varijanti da prihvata da plati to zaostalo potraživanje. Dakle, novi vlasnik mora ugovoriti da će on platiti taj dug, i to nije problem. Ali, ukoliko neko želi da kupi nekretninu bez opterećenja, u tom slučaju stari vlasnik mora izmiriti taj dug u celosti. U suprotnom ni jedno preduzeće, ni jedna ugovorna strana vam neće dozvoliti raskid ugovora ukoliko imate dug prema njoj, objašnjava Jelica Filipović.

To drugim rečima znači, da bi pojednostavili priču, ukoliko vi sutra želite da prodate svoju nekretninu možete je prodati, ali ne možete raskinuti ugovor sa JKP „Vodovod” ili JSP i računi će i dalje stizati na vaše ime, sve dok postoji taj dug, odnosno novi vlasnik nepokretnosti neće moći na svoje ime da zasnuje ugovorni odnos.

– Ne znam koliko su nas prošlog puta potrošači dobro razumeli oko presuda. Jedno je pravosnažna presuda, a drugo izvršna presuda. Svi dugovi koji su potvrđeni pravosnažnom presudom zastarevaju za 10 godina. A to znači od trenutka pravosnažnosti presude, postupak izvršenja se može pokrenuti u roku od narednih 10 godina, a nakon toga ne. Ali, ukoliko je presuda izvršna u zakonom predviđenom roku od deset godina takav dug ne zastareva, što znači da ga  nakon 20 godina mogu naplatiti. Naravno, kao svaki dug on se obračunava sa kamatom, objašnjava pravni savetnik kragujevčkog organizacije za zaštitu potrošača.

A šta biva ako neko nikada ne proda nepokretnost i od nastanaka duga prođe preko 50 godina i pomru vlasnici ili se dug vodio na pokojnike, Filipovićka je rekla dugove kao i imovinu nasleđuju naslednici i da zakon daje tu šansu da se javna komunalna preduzeća tako namire.

DIREKTORKA JSP O PRITISAKU NA GRAĐANE

Pojašnjavanje nije pritisak

Obratili smo se v.d. direktorki JSP „Kragujevac” u ostavci Snežani Ćirković posredstvom mejla pitanjem da li je poslovodstvo JSP obavezalo radnike na šalteru za ovu vrstu informacija građanima i – ukoliko jeste – na kojim osnovama su te informacije utemeljene.

Direktorkin odgovor prenosimo celosti:

„Zahvaljujem na interesovanju koje vaše cenjene novine pokazuju za sklapanje Sporazuma o reprogramu a sve u skladu sa Preporukom Skupštine grada Kragujevca koja je doneta 29. juna 2018. godine i koja je data nadzornim odborima javnih preduzeća i skupštinama društava ostalih subjekata kao pružaocima komunalnih usluga i usluge objedinjene naplate.

Najpre malo pojašnjenje JSP „Kragujevac”, Kragujevac nema zasebno poslovodstvo SON-a. JSP „Kragujevac”, Kragujevac ima samo jedno jedinstveno poslovodstvo.

,,Poslovodstvo JSP „Kragujevac”, kao i sve veći broj naših sugrađana jasno vidi prednosti sklapanje sporazuma na period do 120 meseci, minimalnu ratu ne nižu od 500,00 dinara, oprost kamate ukoliko se obaveze po reprogramu i tekuće obaveze redovno izmiruju…

Ne postoji obaveza zaposlenih, odnosno poslovodstvo nije obavezalo kako vi navodite svoje zaposlene da vrše bilo kakvu vrstu pritisaka na naše sugrađane, već samo da pojasne prednosti koje nudi reprogram, a te prednosti su izuzetno velike sa čim se vi nadam se slažete. Reprogram je najpovoljnije rešenje za sve naše sugrađane da rasterete svoj kućni budžet.

Moždaovde nehotice zaboravljate na sve one sugrađane kod kojih su već pokrenuti postupci prinudne naplate ( a na žalost radi se o itekako značajnom broju) i kojima su izvršitelji već  pokucali na vrata domova radi zaplene mukom stečene imovine. Tim našim sugrađanima a vrlo često se radi o onima koji su na ivici egzistencije i kojima je na primer penzija bila po osnovu neplaćenih obaveza opterećena i do dve trećine reprogram je složićete se jedina mogućnost da počnu da žive bez briga koje su vezane za postupke prinudne naplate“.

U potpisu v.d direktora u ostavci Snežana Ćirković.

Piše: Elizabeta Jovanović

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.