Dodela nagrada iz fonda Nenada Kostića

Društvo Kultura

U Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, sutra, 26. maja u 12 sati, biće upriličena dodela nagrada za najbolje diplomske i master radove iz oblasti hemijskih nauka u protekloj godini. Od ove godine, konkurs je internacionalizovan, odnosno proširen je na region, tako da su, odlukom komisije, ovogodišnji dobitnici nagrada iz Hrvatske.

Fond Nenada M. Kostića za hemijske nauke je osnovan 2001. godine. Kao što se iz samog naziva može videti, osnivač Fonda je profesor Nenad M. Kostić koji je ujedno i predsednik Fonda. Profesor Kostić je svoj radni vek proveo u Sjedinjenim Američkim Državama. Rođen je u Beogradu gde je stekao osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Nakon završenih studija hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, 1976. godine, otišao je u SAD. Tamo je doktorirao i radio na nekoliko univerziteta ostvarujući veoma uspešnu naučnu i akademsku karijeru. Po odlasku u penziju vratio se u Beograd gde i sada živi.

Fond je osnovan sa ciljem da podstakne razvoj istraživanja i nastave u Srbiji u svim granama hemijskih nauka, kao i da stimuliše najbolje studente za dalju uspešnu istraživačku aktivnost.

Fond je osnovan i dopunjuje se novcem zadužbinara. Nema cilj da ostvaruje zaradu, pa je i rad članova Upravnog odbora bez materijalne naknade. Članovi Upravnog odbora prevashodno imaju za cilj da pomognu predsedniku u ostvarivanju ciljeva Fonda zbog kojih je osnovan.

Osnovna svrha Fonda je nagrađivanje najboljih diplomskih i master radova, a pored toga, u okviru takozvane vankonkursne nagrade, Fond je do sada nagradio veći broj ustanova i škola u kojima se, pored ostalog, neguje i razvija ljubav prema hemiji. Takođe, u prethodnom periodu Fond je nagradio mnoge zaslužene pojedince, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola, kao i profesore univerziteta.

Ove godine, na konkurs Fonda Nenada M. Kostića za hemijske nauke za najbolje diplomske i master radove odbranjene u periodu od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine prijavilo se trinaest studenata sa sedam fakulteta univerziteta u Novom Sadu, Zagrebu, Nišu, Beogradu, Rijeci i Sarajevu.

Vlasnik i predsednik Fonda odlučio je da će konkursnu nagradu od 1100 evra dobiti Lea Čolakić sa Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njen master rad je „Električna i termička svojstva fleksibilnih kristala koordinacijskih polimera Cu(II) halogenida c 3-nitropiridinomˮ, a mentor je dr Marijana Đaković, vanredni profesor.

Konkursnu nagradu od 950 evra dobiće Danijela Nikolić sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu. Njen master rad je „Ferocenil analog valproinske kiseline: sinteza i spektralna karakterizacijaˮ, a mentor je dr Marija Genčić, vanredni profesor.

Specijalnu konkursnu nagradu vrednu 500 evra dobiće Lucija Vrban sa Odeljenja za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Njen master rad je „Računalna studija mehanizmom temeljnih ireverzibilnih inhibitora monoamin oksidaze Bˮ, a mentor je dr sc. Robert Vianello. Specijalna konkursna nagrada pokreće kotizaciju za učešće na konferenciji IAPC-10 sa posterom i na pripremnoj školi ESSDD-6 – i delimičnu naknadu putnih troškova.

Mentori nagrađenih studenata dobiće pohvalne diplome. Nenagrađeni studenti – konkurenti dobiće po jedan grafički list srpskih umetnika.

Vankonkursnu nagradu od 1100 evra dobiće Klub mladih hemičara Srbije za podršku članstvu u profesionalnom i naučnom radu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.