Dodeljene Svetosavske stipendije najboljim studentima Univerziteta u Kragujevcu (VIDEO)

Društvo Video

Najboljim studentima završnih godina Univerziteta u Kragujevcu, danas, na dan školske slave, kojom se obeležava uspomena na Svetog Savu, dodeljene su Svetosavske stipendije iz Fondacije za stipendiranje i podsticanje napredovanja najboljih studenata, mladih naučnih radnika i umetnika.

Krajem prošle godine, fondacija je raspisala konkurs za dodelu stipendija na svih 12 fakulteta Univerziteta Kragujevac.

Prof. dr Snežana Soković, upraviteljka fondacije za stipendiranje, dodelila je stipendije najboljim studentima završnih godina, 12 fakulteta, koji su ostvarili najbolje rezultate u toku studija sa najvišim prosečnim ocenama, a pored čega su bili veoma uspešni i u vannastavnim aktivnostima.

„Ovo stvarno jesu najbolji studenti. Ono što je interesantno je da se stipendije daju za jednu kalendarsku godinu. Međutim, mnogi od njih, pošto su završna godina, završe studije i pre nego što istekne kalendarska godina, tako da i ne primaju stipendiju do kraja godine. Prosto toliko su uspešni“ rekla je Snežana Soković.

Fondacija za stipendiranje osnovana je 2005. godine, a u punom kapacitetu radi od 2010. godine.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović rekao je da ovim gestom, Univerzitet u Kragujevcu pokazuje da zaista vodi računa o najboljim studentima, i da ih ovom stipendijom nagrađuje i podstiče na dalje uspehe.

„Osim visokih proseka koji su ovi studenti ostvarili, oni su davali redovno godinu za godinu, i položili sve ispite u roku, što je jako bitno. Ovim, Univerzitet u Kragujevcu simbolično želi da nagradi najbolje, a oni ustvari treba da shvate da im je ovo samo prvi korak u daljem razvoju karijere, a to je pre svega nalaženje odgovarajućeg posla“ rekao je Filipović.

Jelena Popadić, student završne godine Tehničkog fakulteta u Čačku, dobitnica Univerzitetske stipendije, osim prosečne ocene od 9,97, kaže da je stekla brojna znanja kako u oblasti Informacionih tehnologija, tako i u praksi i praktičnom radu.

„Već sam počela da predajem na fakultetu, držim predmet Struktura podataka i algoritmi, a takođe sam završila praksu i počela da radim“ , priča mlada i uspešna Jelena Popadić.

Student završne godine Filološkog fakulteta, Tamara Tubić, dobitnica je čak dve stipendije: nagrade iz fonda Mileve Popivode, za studente četvrte godine Srpskog jezika i književnosti, na Filološko-umetničkom fakultetu i Svetosavsku stipendiju, Univerziteta u Kragujevcu.

Andrija Bogdanović, student slikarstva na Filološko-umetnčkom fakultetu kaže da mu stipendija znači, jer je dobio potvrdu da su njegov trud i rad isplativi:

„Izuzetno sam zadovoljan stipendijom koju sam dobio, bilo je neočekivano, i kada sam dobio poziv bio sam baš iznenađen i jako zadovoljan, jer me to na neki način podstiče da dalje napredujem, i daje mi potvrdu da moj trud i rad nije bio uzaludan, i da se isplati ciljati na te neke akademske visine.“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.