Doklestić (Narodna stranka): Vučić izneo defetističke dezinformacije o Kosovu i Metohij

Politika

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Slobodan Doklestić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti izneo „defetističke dezinformacije da je Međunarodni sud pravde (MSP) svojim mišljenjem tobože potvrdio nezavisnost samoproglašenog Kosova“.

  • To je potpuno netačno i ništa ne može biti dalje od istine, naveo je Doklestić.

Doklestić je dodao da pitanje sudu nije uputila Srbija, nego Generalna skupština UN, a na predlog Srbije.

  • Upućivanje pitanja MSP zahteva ozbiljnu diplomatsku veštinu da se pronađe formulacija koja odgovara inicijatoru, a koja je ujedno prihvatljiva većini država na svetu, istakao je Doklestić.
  • Pitanje koje je postavljeno je bilo korektno: ’Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u skladu sa međunarodnim pravom?’, dodao je Doklestić.

Doklestić je naveo da je sud, umesto da odgovori na postavljeno pitanje, odlučio da „samoinicijativno izmeni“ postavljeno pitanje i da odgovori na drugačije pitanje: “Da li deklaracija o nezavisnosti Kosova krši međunarodno pravo?”.

  • Reč je o zameni teza koja je lako uočljiva svakom iskusnom pravniku – umesto da se odgovori da li čin secesije Kosova ima pravni osnov u međunarodnom pravu, MSP je odlučio da se bavi pitanjem da li dokument pod nazivom ’Deklaracija o nezavisnosti’ krši međunarodno pravo, rekao je Doklestić.
  • Kod ovako zamenjenih teza sud je našao da je taj dokument privatni dokument grupe građana, a ne akt privremenih institucija na Kosovu. Kao takav taj akt nije predmet nije predmet interesovanja i regulisanja međunarodnog prava, te ga stoga ne može ni kršiti. To je mišljenje MSP, zaključio je Doklestić.    
Fotografija: Narodna stranka
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.