Doktorka iz Budimpešte: Očekujemo dobre vesti za Gavrila

Društvo

Osmomesečni Gavrilo Đurđević iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, u ponedeljak uveče je otputovao na lečenje u Mađarsku.

Humanitarnim akcijama prikupljeno je 2.132.000 evra, što je dovoljno da se pokrije genska terapija najskupljim lekom na svetu, zolgensmom, za analize pre i posle primanja tog leka, doziranje steroida, a ostatak troškova snosiće država.

Doktorka Borbala Mikoš, šef tima lekara za SMA bolesti u Dečjoj klinici „Betešda“ u Budimpešti, potvrdila je za RTS da je Gavrilo je sa roditeljima stigao u bolnicu.

  • Formiran je poseban tim stručnjaka, svako zna svoj posao. Potreban je veliki broj pregleda, upravo da bismo što pre ustanovili da li može da primi gensku terapiju, izjavila je doktorka Mikoš.

Prema njenim rečima, bolnica „Betešda“ je prihvatila da sve te preglede obavi bez odlaganja kako se ne bi gubilo vreme.

  • Gavrilu je već uzet uzorak krvi da bi se utvrdila količina antitela na adenoviruse, i taj uzorak šaljemo u Roterdam gde se obavlja analiza. Dok čekamo rezultate te analize, radimo i druge preglede da isključimo i druge virusne infekcije. S obzirom na to da genska terapija može da ima nuspojave, moramo da proverimo kako rade ostali organi – bubrezi, jetra, srce, organi za disanje, objašnjava dr Mikoš.

Doktorka dodaje da moraju da isključe i druge zapaljenske procese u organizmu jer i to može da utiče na gensku terapiju.

  • Ne želim da licitiram datumom, ali očekujemo veoma dobre vesti za Gavrila najkasnije sredinom juna, rekla je dr Borbala Mikoš koja vodi tim lekara za SMA bolesti.
Piše: RTS
Fotografija: Gavrilo Đurđević, printscreen/https://www.instagram.com/zagavrilovupobe
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.