dr Dragan Delić: Zdravstveni radnici angažovani tokom pandemije kovida ispoštovali su Hipokratovu zakletvu i moraju biti zaposleni

Društvo Politika

Član predsedništva stranke Srbija Centar i član odbora za zdravstvo prof. dr Dragan Delić gostujući na televiziji N1 komentarisao je kadrovsku politiku i obećanje da će biti zaposleni svi zdravstveni radnici koji su bili angažovani za vreme pandemije kovida 19.

On je rekao da je ova situacija zahvalna za rešavanje jer su to zdravstveni radnici koji su stekli potrebna znanja i veštine tokom pandemije i da su položenu Hipokratovu zakletvu ispoštovali u praksi ugrožavajući svoje živote i ugrožavajući svoje porodice. Dodatna okolnost je da nam nedostaju zdravstveni radnici.

Profesor je dao primer da smo od 2011. do 2022. godine izgubili 1800 specijalista koji drže zdravstveni sistem i da je potrebno od 12 do 14 god da bi se obrazovao lekar specijalista.

Po njegovim rečima prioritet društva mora biti prirodni priraštaj, javno zdravlje i obrazovanje. Novca kako on kaže ima, samo je pitanje „domaćinskog poslovanja i pravilne raspodele“.

  • Kada država može da plati 2.000 evra jednog pripadnika specijalnih jedinica sa osnovnom školom a ne može lekara ili učiteljicu tu se radi o nepravednoj raspodeli, rekao je Delić.

Država je po njegovim rečima potrošila 46 miliona evra na fabriku Sinofarm vakcine koja ne postoji.

  • Ne znamo koliko je potrošeno na 1.200 aspiratora, a u piku pandemije nam je bilo potrebno 400, primera je mnogo, kaže Delić.

On je podsetio da je stranka SRCE izašla sa predlogom 170 konkretnih mera nove zdravstvene politike objavljenih u „Srčanoj knjizi“. Kaže da je ovaj predlog poslat svim nadležnim telima i organima i da se i dalje čeka neki odgovor.

Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.