Dr Džiga: Bajku o zgradi FILUM-a slušamo godinama, studentima ustupiti zgradu starog Suda (VIDEO)

Društvo Grad Politika Video

Pre nedelju dana među Kragujevčanima se pročulo da su studenti Likovnog odseka Filološko-umetničkog fakulteta pokrenuli peticiju. Među skoro 1000 potpisa našlo se i ime dr Miroslava Stojanovića Džige, nosioca liste Za Kragujevac – Znamo se! na proteklim izborima i predsednika novoformiranog lokalnog pokreta Za Kragujevac – Znamo se. I dok je neophodna zgrada FILUM-a bila na listi prioriteta svake stranke u završenoj izbornoj kampanji, Dr Miroslav Stojanović Džiga izašao je sa konkretnim predlogom – studentima ovog kragujevačkog fakulteta ustupiti zgradu Okružnog suda na Trgu Vojvode Radomira Putnika.

Za naš portal dr Stojanović potvrdio je podršku studentima Likovne katedre koji su, suočeni sa izuzetno teškim uslovima u prostorijama škole „Đura Jakšić” u kojima provode najviše vremena, bili prinuđeni da pokrenu peticiju, tražeći da im se obezbedi nov prostor u kome će imati najosnovnije uslove za rad.

  • Nema nikakvog smisla i stvarno je sramota terati studente i profesore sa FILUM-a u neuslovnu zgradu, u zgradu u kojoj nema nikakve potpore za održavanje nastave, to je na neki način potcenjivanje profesora kragujevačkog Univerziteta, ističe dr Mirosalv Stojanović Džiga.

On dodaje da „bajku o zgradi FILUM-a” slušamo dugi niz godina, te da zgrada nekadašnjeg Suda ima uslove: „Bila je lepo organizovana izložba i ostalo, ali mislim da ta deca, studenti mogu da daju neki svoj doprinos kulturnom životu Kragujevca, kroz izložbe, muzičke koncerte ovde na Trgu”.

Za isto to, kaže Stojanović, gradska vlast predviđa gradsku kuću, iako su na 6000 kvadrata zaposleni u Gradskoj upravi na 350 metara odavde, „a za te mlade ljude napraviće se zgrada, ali kada”, pita se doktor.

  • Mislim da je ovo pravi način da se mladost i kulturna zbivanja vrate u centar Kragujevca, zaključuje on.

Podsećamo, i prošle godine bila je pokrenuta peticija „Za rešavanje pitanja objekta Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i blagovremeno i ažurno pružanje informacija” od strane studenata jezičkih katedri, a ona nije dovela do pomaka kojem se težilo. Takođe, da podsetimo, bilo je obećanja da će na 20. godišnjicu ovog fakulteta otpočeti davno obećavana gradnja zgrade, najpre je to trebalo da se dogodi u junu, pa u septembru, na lokaciji u Ulici Liceja Kneževine Srbije, iza Ekonomskog fakulteta, na površini od 1,3 hektara i imala bi osam hiljada kvadratnih metara. Na Sretenje 2023. godine, predsednik Vučić dao je obećanje da će država izvojiti 8,5 miliona evra za „krov nad glavom” svih studenta FILUM-a.

Fakultet će ove godine navršiti i 22. godinu postojanja, a temelja ni na vidiku.

Piše: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Tagovi:

3 thoughts on “Dr Džiga: Bajku o zgradi FILUM-a slušamo godinama, studentima ustupiti zgradu starog Suda (VIDEO)

  1. Genijalna ideja. Zgrada je dostojna umetnika, a osim umetnika malo ko drugi ju je dostojan. Retka prilika kada je moguće reći da je predlog svima na korist.

  2. Da je neophodna zgrada nekog od fakulteta u Beogradu, dosada bi je dobili.
    Bez upornosti čelnika i studenata FILUM-a, teško da će se ikada desiti.

  3. Na glavnim gradskim trgovima su Muzeji u celom svetu ! I tako i treba da bude i kod nas ! Sem ako smo toliko primitivni i tu se useli gradonačelnik i njegovi foteljaši ! Studentima treba mir, a ne u gradska gužva ! Tako je to svuda ! Poštovani Džigo, ne sumnjam u vaše dobre namere da pomognete, ali pitajte nekog ko je stručan https://www.politika.rs/scc/clanak/514883/Pogledi/Arhitektonske-igre-u-Kragujevcu . Ne političarite kao Dašić, koji je davao izjave koje su na nivou osnovca , da to nije zgrada za Muzej ! On sve gradjane smatra nepismenima , kao da niko u gradu ne zna, da zgrada nije pravljena za Muzej, nego za Sud ! Ceo svet takve stare lepe grade pretvara u Muzeje ! Samo Kragujevac useljava fotelješe, koji su željni da na pauzi kupe burek u centru grada !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.