Dr Ivan Gutman od danas više ne predaje na kragujevačkom PMF-u

Društvo

Profesor Ivan Gutman neće više predavati na kragujevačkom Prirodno matematičkom fakultetu, o čemu je danas obavestio medije prosleđujući im dva pisma koje je uputio dekanki dr Mariji Stanić. Jedno je napisao 31. avgusta i u njemu navodi da njegov ugovor o angažovanju kao profesora emeritus ističe prvog oktobra ove godine a pismo je uputio „u nadi da će ugovor biti produžen“.

Dr Gutman objašnjava da je „profesor emeritus doživotno zvanje“, što je regulisano zakonom.

  • To znači da ostajem doživotno vezan za PMF i Univerzitet u Kragujevcu i to ne zavisi od toga ko je dekan ili rektor, kaže profesor Gutaman u pismu.

U pismu danas potpisanom, fakultet obaveštava da neće više predavati jer je nezadovoljan novim ugovorom koji mu je ponudio fakultet. Tvrdi da je u novom ugovoru naknada koju je primao prethodnih 10 godina, kao profesor emeritus, umanjena za 70 odsto.

Euronews prenosi i odgovor fakulteta u kome se kaže daje „ponuđeni ugovor u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta u Кragujevcu, Pravilnikom o uslovima i postupku dodele zvanja i prava lica izabranog u zvanje profesor emeritus Univerziteta u Кragujevcu, Statutom Prirodno-matematičkog fakulteta i Pravilnikom o sprovođenju postupka podnošenja predloga za izbor u zvanje i angažovanju profesora emeritusa Prirodno-matematičkog fakulteta“.

  • Uprkos našoj zahvalnosti, poštovanju i bezrezervnoj podršci naučnom radu profesora Gutmana, Fakultet ne može da potpiše ugovor koji je u suprotnosti sa navedenim pravnim aktima. Verujemo da tabloidne vesti neće baciti senku na svetski ugled profesora Gutmana, kao i Prirodno-matematičkog fakulteta i Univerziteta u Кragujevcu. Profesoru Gutmanu želimo dobro zdravlje i nova naučna postignuća. Vrata Prirodno-matematičkog fakulteta su mu uvek otvorena, a u ugovoru koji je u skladu sa navedenim pravnim aktima nedostaje samo njegov potpis, prenosi Euronews saopštenje PMF-a.

Inače, dr Ivan Gutman najbolje rangirani srpski naučnik na Stanfordovoj listi. Ima dva doktorata iz matematike i hemije, i ceo radni vek posvetio je matematičkoj hemiji. Redovan je član Srpske akademije nauka i umetnost (SANU).

Fotografija: Arhiva, Univerzitet u Kragujevcu
Tagovi:

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.