Dr Radivoje Jovović: Jedino nas solidarnost može spasti (VIDEO)

Politika
  • Nekim glasovima se nije dopala ideja da govorim kao kopredsednik novosadskog Gradskog odbora stranke Zajedno u Novom Sadu. To ne tumačim nužno kao nešto u ličnom ili međustranačkom smislu, već da je došlo do nekih konceptualnih razlika. Suština je da bi svi morali da budemo spremni da ih prenebregnemo i otremo sa sebe kao lanjski sneg, jer je jedinstvo i ujedinjenost ono što je ključno, rekao je Glasu Šumadije profesor dr Radivoje Jovović, docent i prodekan za međunarodnu i stručnu saradnju na Fakultetu za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“, objašnjavajući zbog čega, iako je najavljen, nije govorio na skupu Srbija protiv nasilja održanom večeras u Kragujevcu.

Govoreći o budućnosti protesta, dr Jovović je rekao da je neophodna njihova „nenanasilna radikalizacija i intenzivizacija kako bi se stvorili odmereni, adekvativno promišljeni i zaista produktivni načini pritisaka na vlast“.

  • Smatram da nas jedino solidarnost može spasiti. Moramo da stavimo na stranu sitne gadljivosti, sitne različitosti. Nema veze ako se razlikujemo po nekom estetskom ili sitno vrednosnom detalju, ključna stvar je da bez solidarnosti i zajedništva nemamo ništa, a kad smo svi zajedno, možemo sve, istakao je Jovović.

On je rekao da su u Novom Sadu stranke Zajedno, Srbija centar i Demokratska stranka potpisale Deklaraciju o saradnji, ali da su otvorene za pristupanje i svih drugih autentičnih opozicionih stranaka.

  • Smatram da će ta, u ovom trenutku neformalna koalicija, rasti, razvijati se postupno jačati poverenje kod građana. Mislim da su ovi protesti dali niz sporednih pozitivnih efekata, a pre svega da pogledamo ljude u oči i vidimo ko kome može da veruje. Sada mnogo bolje znamo kako i u kom pravcu možemo da razvijamo to poverenje. To je ključno u borbi protiv ovog zla, rekao je dr Jovović.

Moderatorka protesta Staša Pavlović rekla je okupljenima da večeras neće biti govornika, navodeći kao razlog tonske probe pred koncert Jelene Tomašević i Danice Krstić na Đačkom trgu. Ona je podsetila da je danas počela školska godina, a da se nasilje i dalje dešava širom Srbije.

  • Nasilje rađa još veće nasilje i preti da nas uguši. I to je rezultat razoružanja i svih mera koje je država preduzela da zaštiti našu decu, škole i gradove. Usput smenjuje časne inspektore koji se bore protiv korupcije i kriminala, za pravdu. Vrhovnu javnu tužiteljku nagrađuje za nerad, nepoštovanje zakona i uvrede časnih tužilaca, rekla je Pavlović i pozvala okupljene u protestnu šetnju do policijske stanice u ulici Svetozara Markovića gde su pružili podršku smenjenim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću.

Građani su nosili transparente sa izrazima podrške inspektorima, a na jednom od njih na kojima su bile fotografije Milenkovića i Mitića pisalo je: „Podrška junacima“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.