Dr Slobodan Cvejić: Siromaštvo i nepravda razaraju društvo u Srbiji

Ekonomija Komentar Politika

Republički zavod za statistiku je ovih dana objavio da je prosečna zarada u Srbiji za godinu dana realno porasla 0,1%. To znači da građani koji primaju zaradu realno mogu da nabave isto dobara i usluga kao u leto 2022. Budući da drugi statistički podaci govore da su siromaštvo i nejednakost u Srbiji porasli u poslednjih godinu dana, ovo znači da je povećan broj građana koji ne mogu da nabave istu količinu roba i usluga kao pre godinu dana, dok manji broj drugih uvećava svoje bogatstvo. To je činjenica koja je vidljiva i golim okom, a mnogi građani je osećaju svakog dana kada uđu u prodavnicu ili plaćaju račune, dok gledaju kako bahati novi bogataši i njihova deca lupaju skupe automobile i ugrožavaju tuđe živote.

Šta li je tek sa onima koji nemaju posao ili im zarada nije isplaćena? Ukoliko se pokaže tačnim da je onaj nesrećni čovek u Knez Mihajlovoj ulici pre nekoliko dana ubo bivšeg poslodavca nožem zato što mu ovaj nije isplatio nekoliko zarada, to će nam u lice sručiti svu istinu o tome da nas je režim SNS-a i SPS-a ostavio da se sami staramo o svojim životima. Zloupotrebljavajući institucije za svoje nezakonito bogaćenje režim razara društveno tkivo. Čovek sa nožem je verovatno ‘na crno’ radio za poslodavca. Neisplaćenu obećanu zaradu nema ko drugi da mu obezbedi, može samo da veruje poslodavcu. A poverenje je već 30 godina najskuplja reč u Srbiji.

Fizički napad na poslodavca treba da bude kažnjen, to je neupitno. Ali ako to bude jedini ishod ovog slučaja, država će poslati još goru poruku: kada te pokradu nema pravne države, a kad sam štitiš svoja prava bićeš kažnjen. Na ovaj način država bi se ponela kao zaštitnik poslodavaca koji nelegano zapošljavaju radnike. To je samo jedan od načina na koji pravosudni sistem diskretno radi u interesu vladajuće kamarile u Srbiji.

Siromaštvo i ekonomska nesigurnost nisu samo problem pojedinca, nego i izvor opšteg nepoverenja i uzrok konflikata. Ako želimo da obnovimo društvo Srbije najvažnije je da povratimo poverenje u institucije koje će štititi ravnopravnost i jednakost građana. Na taj način će se smanjiti broj sporova, konflikti i nasilje, a građani će živeti bezbednijim i dostojanstvenijim životom. Razvijaće se zdravo preduzetništvo, rad i kreativnost, pa će nam i privredni rast biti održiviji, a njegove prednosti pravednije raspoređene u društvu.

Srbija centar se zalaže za sprovođenje lustracije u pravosuđu i drugim javnim sektorima kako bi se postavile zdrave osnove za obnovu poverenja u institucije i između građana.

Autor je profesor na Filozofskom fakultetu i potpredsednik stranke Srbija Centar
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.