Dragan Ilić: Sindikat se godinama zalagao za konverziju potraživanja državnih poverilaca u stalni kapital tog preduzeća

Društvo Ekonomija

Predsednik sindikata fabrike Zastava oružje iz Kragujevca Dragan Ilić rekao je FoNetu da se taj sindikat godinama zalagao za konverziju potraživanja državnih poverilaca u stalni kapital tog preduzeća.

On je rekao da bi oslobođenje iz dužničkog ropstva relaksiralo poslovanje fabrike i omogućilo joj modernizaciju i proširenje proizvodnje, ali da je po njegovim saznanjima konverziju duga opstruiralo Ministarstvo finansija.

Na jučerašnjem sastanku ministra odbrane Nebojše Stefanovića sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva rudarstva i energetike, usaglašen je predlog kojim se sprovodi konverzija potraživanja državnih poverilaca u stalni kapital preduzeća Zastava oružje iz Kragujevca, navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Predlog će biti upućen Vladi na usvajanje, dok se nastavlja interresorno usaglašavanje za fabriku Milan Blagojević iz Lučana, navelo je to ministarstvo.

Prema dostupnim informacijama ukupna dugovanja kragujevačke fabrike oružja na kraju 2020. godine, bila su 200 miliona evra, a među najvećim poveriocima bili su Zastava Energetika, preko koje se fabrika oružja snabdeva energijom uključujući i električnu, Fond za razvoj Republike Srbije i Fond za Penzijsko invalidsko osiguranje.

Ilić je rekao da fabrika Zastava oružje nije uplaćivala doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje zbog čega sada godišnje izdvaja milion evra za povezivanje radnog staža zaposlenima koji odlaze u penziju.

On je istakao da se konverzija dugovanja prema državnim poveriocima odnosi na period do 31. decembra 2016. godine.

  • Međutim, fabrika i dalje posluje sa gubicima i i dalje pravi nove dugove, na šta naš sindikat takođe upozorava, rekao je Ilić.

Dodao je da je konverzija dugovanja, iako sa zakašnjenjem, svakako dobrodošla fabrici u Kragujevcu.

Ilić je rekao da su konverzije dugovanja, koje su ranije izvršene za fabrike namenske proizvodnje Prva iskra iz Bariča, Prvi partizan iz Užica i Prva petoletka iz Trstenika, dale dobre rezultate i upitao zašto to nije, znatno ranije, urađeno sa fabrikom Zastava oružje.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.