Dragana Rakić sa foruma u Skoplju poručila da nema održivog razvoja u regionu bez demokratije

Izbori 2022

Društveno-ekološki forum, prvi forum o zelenim politikama i budućnosti regiona koji je na jednom mestu okupio visoke predstavnike političkih partija socijaldemokratske orijentacije na Zapadnom Balkanu i evropske zvaničnike, održava se ovog vikenda u Skoplju. Domaćin foruma je predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, a prilika da predstavlja Srbiju na forumu pripala je Dragani Rakić, potpredsednici Demokratske stranke.

Regionalni pristup zaštiti životne sredine i rešavanju ekoloških izazova, uz socijaldemokratsku komponentu, posebno je važan u državama Zapadnog Balkana, koje su na putu da postanu članice Evropske unije, jer sve one imaju barem jednu zajedničku osobinu – teže ka tome da ojačaju svoje ekonomije i da otvore što veći broj radnih mesta, ali su u isto vreme na meti velikih kompanija, koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu i ozbiljni su zagađivači životne sredine. Uskladiti ekonomski napredak, zaštititi prava radnika i voditi računa o životnoj sredini ozbiljan je izazov i bez otežavajućih okolnosti poput korupcije na visokom nivou, pa je diskusija lidera u regionu o obnovljivoj energiji, održivom razvoju i socijalnoj komponenti koja ih nesumnjivo prati od izuzetno velike važnosti.

  • Srbija, kao i čitav region, suočava se sa mnogobrojnim izazovima, a jedan od gorućih problema svakako jeste zagađenje životne sredine i mnogobrojne negativne posledice koje ono donosi. Zato je Vlada Srbije u obavezi da što hitnije donese plan koji bi Srbiji omogućio prelazak na obnovljive izvore energije, ali i da omogući da postupak tranzicije bude pravedan, društveno odgovoran i inkluzivan, kao i sa ne bude na teretu građana, izjavila je Dragana Rakić i dodala da je u Srbiji je stanje dodatno složeno, jer državom upravlja organizovani kriminal koji onemogućava da se bilo koji društveni problem reši uspešno i u korist građana Srbije.
  • Nikada se u istoriji Srbije nije desilo ono što se dešava upravo danas – da ljudi iz vrha države tako otvoreno sarađuju sa kriminalom. Iz izveštaja Evropske komisije, Fridom Hausa, Reportera bez granica i ostalih relevantnih međunarodnih organizacija možete da saznate da u Srbiji nema vladavine prava, da se krše ljudske i manjinske slobode, da institucije ne funkcionišu, da nema slobodnih medija, da nema uslova za održavanje slobodnih i poštenih izbora, i da nema nikakvog napretka na putu Srbije ka Evropskoj uniji, potvrdila je potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić predstavljajući aktuelnu situaciju u Srbiji, a potom je govorila o međunarodnim obavezama koje je Srbija preuzela kada je u pitanju zaštita životne sredine, dosadašnjim postignućima i izazovima, kao i potrebama građana Srbije.

Delegaciju Demokratske stranke na Društveno-ekološkom forumu u Skoplju čine i internacionalna sekretarka Ksenija Marković, portparolka Alisa Kockar, direktor Fonda Ljuba Davidović Borisav Radojković i koordinatorka Centra za edukaciju DS Katarina Ruvidić

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.