Dragana Rakić: Školarijada počiva na istim mehanizmima korupcije kao i Univerzijada

Politika

Imajući u vidu kako se pre godinu dana završila velika afera „Univerzijada“ u kojoj je država oštećena za 183 miliona dinara, zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić i Duško Petrović, uzbunjivač i bivši državni službenik u Ministarstvu omladine i sporta, ukazali su na današnjoj konferenciji za medije na najnoviju aferu – Školarijadu. Naime, Savez za školski sport na čijem je čelu Željko Tanasković, bivši odbojkaški reprezentativac, odlučilo je da u doba pandemije organizuje veliko i skupo međunarodno sportsko takmičenje, Školarijadu, koje će okupiti više od 5000 učesnika, iz 80 zemalja sa 5 kontinenata.

  • Neverovatno zvuči činjenica da su Željko Tanasković i njegovi saradnici došli na ideju da organizuju masovno takmičenje sa velikim brojem takmičara iz celog sveta dok još traje pandemija i ne nazire joj se kraj, a koje će građane Srbije koštato više od 147 miliona dinara. Ako se bilo kakva zaštita od pandemije ni ne spominje u dokumentaciji, pitamo se da li su organizatori uopšte i planirali da realizuju Školarijadu, ili im je cilj bio samo da imaju papirološko pokriće za ponovnu krađu državnog novca?, upitala je Dragana Rakić.

Mahinacije sličnog karaktera već su se dešavale pod okriljem Ministarstva omladine i sporta, pa je tako pre dve godine novac prebačen u privatni džep Siniše Jasnića, koji prema našim saznanjima danas nosi nanogicu. Ipak, građani Srbije od nošenja nanogice nažalost nemaju ništa – Siniša Jasnić i dalje duguje ogroman novac državi.

  • Ovoga puta će nanogicu nositi neko drugi, ali glavni izvor korupcije je ostao nedodirnut. Ministar Udovičić nije pokrenuo nikakve procedure da se utvrdi ko je odgovoran što je ministarstvo prebacivalo novac bez pokrića i što su svi rokovi za potraživanje novca propušteni. Školarijada počiva na istim mehanizmima korupcije kao i prethodna afera – Univerzijada, zaključila je zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić.

Kao da sve navedeno nije dovoljno, činjenica je i da je Željko Tanasković u direktnom sukobu interesa. Samo jedan od primera je to što Željko Tanasković kao predsednik Zavoda za školski sport uplaćuje 88,5 miliona dinara (nezakonite) kotizacije samom sebi, Željku Tanaskoviću, predsedniku Evropske federacije školskog sporta, a ipak izgleda da ministar Udovičić ni u ovome ne vidi apsolutno nikakav problem.

  • Ova afera je opasna i može da uruši ionako male procente dece koja se bave školskim sportom (87% dece se uopšte ne bavi fizičkim aktivnostima), a navodni benefiti su nemerljivi i nedokazivi. Čemu onda to? Važno nam je da istaknemo da smo formirali tim, na čelu sa Draganom Rakić, koji je detaljno analizirao rad Vlade i koji će nastaviti delovanje u tom pravcu. Kada naiđemo na sumnjiva izdvajanja, podnećemo krivične prijave; zaista ćemo adresirati probleme mladih i daćemo konkretne predloge za njihovo rešavanje, najavio je Duško Petrović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.