Druga blokada Fijatovih radnika

Društvo

Blokada u Korićanima, druga po redu koju radnici Fijata organizuju nakon propasti pregovora sa Vladom, protekla je bez provokacija i incidenata kojima smo mogli svedočiti na prethodnom skupu.

Za razliku od blokade ‘kod krsta’, istaknuti predstavnici opozicione političke scene danas su pružili podršku radnicima, a među njima našli su se: kopredsednici stranke „Zajedno“, prof. dr Biljana Stojković, ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, gospodin Nebojša Zelenović, kao i narodni poslanik, gospodin Nikola Nešić.

Gospodin Nebojša Zelenović za Glas Šumadije pojasnio je u kom svojstvu lideri ove političke organizacije prisustvuju skupu, a njegovu izjavu prenosimo u celosti:

  • Mi smo se danas dogovorili (predsedništvo stranke) da danas dođemo bez ikakvih stranačkih obeležja da podržimo građane Kragujevca i radnike koji su ostali bez posla. Mislim da je to najmanje što možemo da uradimo kao znak solidarnosti. Drugo, da poručimo da ne može ovako da se razgovara s radnicima. Ovo nije poštovanje osnovnih radničkih prava. Ljudi moraju da znaju istinu. Moraju da znaju kako će završiti i šta je njihova perspektiva. Srbiji je potreban svaki čovek i svaki radnik i niko ne sme biti zaboravljen i mi smo tu da ih podržimo danas u ovoj borbi. Mirno, pristojno, dostojanstveno, kao što su i ovi ljudi. Tražimo da se poštuje njihovo dostojanstvo i kao svakog čoveka i kao svakog radnika i da uz dobar i kvalitetan rad se može doći do rešenja. Samo je važno da tretirate ljude kao ljude, a ne kao niža bića – a to je ono što u ovom trenutku radi ova vlast.

Radnicima su se obratili njihovi predstavnici u pregovorima s Vladom: Igor Anđić, Đorđe Milojević, predsednik Samostalnog sindikata Fijat plastik, Zoran Miljković, kao i predsednik Samostalnih sindikata grada Kragujevca, Saša Đorđević.

Ovom prilikom Zoran Miljković izneo je optužbe na račun sindikalnih baza iz Beograda, koje nisu stale uz kragujevačke radnike:

“Nažalost naše lopovske sindikalne baze iz Beograda” nisu htele da nam daju autobuse. Sram ih bilo sve – sede gore i primaju plate godinama, a ni pismo podrške nam nisu dali! Pošto nam nisu dali autobuse, krenućemo verovatno svojim privatnim vozilima. Svi krećemo zajedno, reći ćemo vam tačno vreme – verovatno oko 11 časova. Ako nas negde policija zaustavi na auto-putu, ne daj Bože, tu stajemo na licu mesta i blokiramo auto-put.”

Sa druge strane, Miljković ističe i to da u slučaju blokade Beograda postoji ozbiljna logistika:

  • Ako ne dobijemo pisane garancije, onda u sredu krećemo za Beograd. Imamo logistiku, gore nas čekaju naši ljudi, građani Beograda koji će nas sačekati i podržati. Biće tu još veća masa, verujte mi i tačno znamo gde ćemo i šta da blokiramo – vitalni deo Beograda tu staje, nastaje kolaps u celom Beogradu i staje cela Srbija!

Uspehu današnjih blokada svedoče i poruke koje su pristizale tokom našeg video-izveštavanja sa ovoga događaja, a koje potvrđuju saobraćajne gužve u udaljenim delovima grada.

Piše: Janko Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.