Društveni dijalog o ishodima referenduma održan u Kragujevcu

Grad

Tematski društveni dijalog „Pravosuđe, državna uprava i lokalna samouprava i zaštita ljudskih prava i ravnopravnost polova – ishodi referenduma“ u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Pravnog fakulteta u Kragujevcu, održan je danas u amfiteatru Pravnog fakulteta uz široko učešće javnosti. Uvodna obraćanja imali su Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika Kragujevca, Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Dragan Vujisić, dekan Pravnog fakulteta, Biljana Ilić – Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga i Aleksandar Blanuša, predsednik Apelacionog suda u Kragujevcu.

Cilj organizovanja ovakvog skupa je razvijanje dijaloga o republičkom referendumu  koji će biti održan 16. januara, a učesnici su nosioci pravosudnih i tužilačkih funkcija, advokatskih komora, predstavnici sedam upravnih okruga Centralne Srbije, narodni poslanici, predstavnici saveta nacionalnih manjina, crkvenih i verskih zajednica, civilnog društva, akademske zajednice političkih stranka i udruženja.

Želimo da svako razume šta znači povlačenje politike iz pravosuđa i kako to utiče na zaštitu ljudskih prava? Zašto je nezavisno pravosuđe važno za smanjenje nepravde, korupcije, nejednakog postupanja, kulturu ljudskih prava ili za ekonomski razvoj? Kako bi se smanjio uticaj politike, izbor sudija i tužilaca umesto Narodne skupštine obavljaće Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.Važno je da naši sugrađani znaju da u nedelju 16. januara odlučuju isključivo o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, ali da to ne rade zbog Evropske unije, nego zbog bolje zaštite svojih prava i interesa. Nepristrasno, odgovorno i efikasno pravosuđe je u interesu građana. Zato u nedelju očekujem veliku izlaznost i podršku promeni Ustava u delu pravosuđa na referendumu – kazao je Ivica Momčilović.

Društveni dijalog o ishodima referenduma koji Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizuje danas u Kragujevcu, treći je po redu, nakon dijaloga koji su održani u Beogradu i Novom Sadu.

Svaki građanin i građanka Srbije ima pravo da odluči hoće li na referendum izaći i kako će na referendumu glasati, ali naša je obaveza da ih informišemo o tome šta su ishodi referenduma. Šta se dešava ako promenimo nešto, ako izbacimo politiku iz pravosuđa, a šta se dešava ako ostane tako kako jeste. Želimo da slušamo ljude, da čujemo različita mišljenja, i da omogućimo svima da tačno znaju oko čega se opredeljuju 16. januara kada izađu na referendum i odluče o tome da li ćemo menjati uslove u kojima pravosuđe u Srbiji radi – poručila je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.