Država potrošila milijardu evra na sudske postupke za 10 godina

Ekonomija

Država Srbija je iz republičkog budžeta potrošila na sudske postupke milijardu evra za deset godina, stoji u mišljenju Fisklanog saveta Srbije, na Nacrt fisklane strategije za 2022. godinu.

Troškovi za kazne i penale koje država plaća iz godine u godinu rastu. Poređenja radi 2010. godine na godišnjem nivou taj trošak je bio četiri milijarde dinara, da bi 2020. za isto plaćanje kazni bilo izdvojeno 23 milijarde dinara, navodi Danas.

  • Ukupno, od 2009. do prošle godine potrošeno je više od 120 milijardi dinara. A ovakvi troškovi, koji se pritom nigde javno ne objavljuju, jesu rastući rizik za javne finansije, upozoravaju iz Fiskalnog saveta Srbije.

U mišljenju na Nacrt fiskalne strategije za 2022. oni ističu da bi trebalo obratiti veću pažnju na rizik od povećanja troškova za kazne i penale i da se u strategiji tome ne posvećuje dovoljno pažnje. Odnosno da je njom planirano smanjenje izdvajanja za ostale tekuće rashode u srednjem roku, u šta spadaju i kazne i penali.

Zato bi, smatraju u Fiskalnom savetu, trebalo revidirati strategiju i unaprediti je tako što bi se objavile potencijalne obaveze iz sudskih sporova.

Vlada bi, osim toga, trebalo da radi na objedinjavanju svih sudskih sporova koji se vode protiv Srbije, njihovoj sistematizaciji i objavljivanju u strateški važnim dokumentima.

To bi podrazumevalo da svi resori u čijem delokrugu su proteklih godina dominantno vođeni sporovi, pre svih Ministarstvo privrede, građevinarstva, pravde, unutrašnjih poslova, odbrane i finansija izvrše popis aktuelnih sporova, procene troškove i alociraju ih na godine koje slede, sugerišu u Fiskalnom savetu.

Najveći deo troškova za kazne ide na postupke protiv Ministarstva privrede, više od 54 milijarde dinara.

izvor: Danas/FoNet / foto: N1
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.