DRŽAVA PRODAJE TANJUG

Društvo

Novinska agencija Tanjug, koja već godinama radi mimo zakona, biće privatizovana u oktobru, saznaje Danas nezvanično.

Prema navodima naših sagovornika, takvu infomaciju predstavnicima novinarskih udruženja i asocijacija koje čine medijski Tim za dijalog dala je čelnica Koordinacione grupe Vlade Srbije za saradnju sa medijima Suzana Vasiljević na sastanku u petak 28. septembra, bez objašnjenja kako će biti prevaziđen pravni vakuum nastao po formalnom gašenju agencije pre tri godine.

Navodno, zainteresovanima će biti ponuđena kupovina „brenda“, pošto Tanjug nema imovine. Podsećamo i da su pre više od godinu dana sačinjana dva zakonska nacrta za rešenje statusa Tanjuga, ali nijedno nije zvanično predstavljeno. Kako je tada nezvanično najavljivano, Tanjug je trebalo da postane akcionarsko društvo ili d.o.o.

Tanjug je posle neuspešne privatizacije ugašen 31. oktobra 2015. po Zakonu o javnom informisanju, ali uprkos tome nije prestao da emituje vesti. Navodno, država je bila nemoćna pošto rukovodstvo tog javnog preduzeća nije podnelo završni račun za 2015, što je preduslov za promenu „statusa“, odnosno formalno gašenje u APR.

Eventualna prodaja kao novi čin u privatizaciji u postojećim zakonima nema uporišnu tačku, baš kao ni rad Tanjuga, uz obilne državne finansijske injekcije.

Izvor: Danas

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.