Državna pomoć iz gradske kase samo za RTK

Društvo Istraživanje
Tokom pet godina, od januara 2015. do kraja 2019. iz budžeta grada Kragujevca za informisanje i promociju potrošeno je nešto više od 195 miliona dinara. To pokazuju podaci koje je udruženju Res Publika dostavila lokalna samouprava po osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. 

Najviše novca grad je izdvojio 2015, skoro 75 miliona, a najmanje 2016. tek oko pet i po miliona dinara. Treba podsetiti da je reč o godinama kada je na kragujevačkoj medijskoj sceni došlo do velike promene, odnosno do privatizacije Radio televizije Kragujevac, oktobra 2015. godine, tokom koje je u RTK upumpano rekordnih 74 miliona dinara. 

U ovu medijsku kuću slilo se najviše novca iz gradske kase, oko 188 miliona dinara za pet godina. Od toga oko devet miliona dinara plaćeni su televizijski prenosi skupštinskih sednica od 2017. do kraja 2019, dok je ostatak od nešto manje od 180 miliona dinara Radio televiziji Kragujevac uplaćen kao državna pomoć, odnosno kao subvencija. Ova medijska kuća je jedina koja je po osvom osnovu dobila sredstva iz budžeta grada Kragujevca, dok preostali mediji nisu dobili ni jedan jedini dinar državne pomoći za proizvodnju sadržaja od javnog interesa. 

Iz gradske kase u poslenjih pet godina novac su naplatile jedino Kragujevačke novine, i to nešto više od milion i 400 hiljada dinara za objavljivanje oglasa (za zakup građevinskog zemljišta) koje je grad (GU za imovinu, urbanizam, privredu) dužan da objavljuje u lokalnoj štampi. 

Preostali novac trošen je za oglase u štampanim dnevnim novinama koje izlaze na teritoriji cele zemlje, ali i za izradu promo filmova i specijalizovanih emisija, vebsajtova, istraživanje javnog mnjenja, izradu i štampanje promotivnog materijala i Službenog glasnika grada Kragujevca. 

Ovo je samo deo rezultata istraživanja koje je udruženje Res Publika sprovelo u okviru projekta Fer igra: konkurencijom do kvalitetnije medijske ponude, koji realizujemo kao deo programa „Pripremi se za učešće”, koji implementiraju Centar za evropske politike – CEP, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED i Centar savremene politike kroz nezavisni medijski portal  – European Western Balkans. Narednih dana nastavićemo da objavljujemo najzanimljivije nalaze do kojih smo došli, kao i rezultate ispitivanja stavova predstvanika lokalnih medija i organizacija civilnog društva o javnom informisanju u Kragujevcu. 

Ovaj tekst objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu ove publikacije isključivo je odgovorno udruženje Res Publika i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.

Ova publikacija je objavljena u okviru projekta „Fer igra: Кonkurencijom do kvalitetnije medijske ponude”. Projekat je deo programa „Pripremi se za učešće”, koji implementiraju Centar za evropske politike – CEP, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED i Centar savremene politike kroz nezavisni medijski portal  – European Western Balkans.
Piše: Res Publica
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.