DS Kragujevac: Bez slobodnih medija nema ni demokratije

Politika

“Gradski odbor Demokratske stranke pruža bezrezervnu podršku kragujevačkim novinarima, portalima, a posebno Glasu Šumadije, koji se zbog načina izveštavanja o državnoj proslavi „Oluje“ našao na meti lokalnog odbora Srpske napredne stranke. U jednom Кragujevcu, mestu nastanka srpskog novinarstva i „Novina serbskih“, neoprostivo je da se bilo koja organizacija, na taj način, uvredama i diskvalifikacijama, odnosi prema medijima i novinarima. Posebno je opasno i neprihvatljivo kada to čini stranka na vlasti, jer na taj način ugrožava bezbednost pripadnika ove profesije, crtajući im metu na čelu.

Кakav je odnos lokalnih naprednjaka prema medijima najbolje pokazuje to što je grad na Lepenici punih pet godina bio jedini grad čija lokalna samouprava, suprotno zakonu, nije raspisivala konkurse za finansiranje medijiskih sadržaja. Međutim, svih tih godina je uredno finansirala rad lokalne televizije RTК, očigledno zbog izostanka kritičkog odnosa prema vlasti, pa čak i pokrivala dugove nastale u periodu privatizacije. Sa druge strane, pokazala je potpunu nezainteresovanost da pomogne jedinom gradskom nedeljniku i drugim slobodnim medijima, koji nisu pristali da odustanu od novinarskih postulata da građane tačno, pravovremeno i istinito informišu, finansijski ih iscrpljujući na takav način. Drugim rečima, naprednjaci uvažavaju i finansiraju samo one medije koji prihvataju da im stranka na vlasti određuje uređivačku politiku.

Napad na nezavisnost i dostojanstvo predstavnika sedme sile u Кragujevcu pokazuje da je obećanje da će „cvetati hiljadu cvetova“, odnosno da će Srbija konačno postati demokratska zemlja u kojoj se razvijaju dijalog i tolerancija, još jedno u nizu lažnih obećanja aktuelne vlasti.

Demokratska stranka će uvek čvrsto stajati u odbrani vrednosti uređenog društva u kome je sloboda medija jedan od njegovih nosećih stubova.” – navodi se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.