DS Kragujevac: Država kojoj su važniji prenosi Premijer lige od razvoja polјoprivrede nema budućnost

Politika

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu, povodom blokade poljoprivrednika oglasio se saopštenjem koje prenosimo u celosti:

„Gradski odbor Demokratske stranke snažno podržava proteste polјoprivrednika u Srbiji, a naročito u Šumadiji i Kragujevcu i pridružuje se njihovim zahtevima. Maćehinski odnos ove vlasti prema najvažnijoj privrednoj grani, od čijeg funkcionisanja zavisi opstanak našeg društva, je ne samo nedopustiv već i suprotan logici i zdravom razumu. Podsećamo da je aktuelna vlast za prenose fudbalskih utakmica Premijer lige izdvojila iznos od 600 miliona evra,  dok je godišnje izdvajanje za polјoprivredu manje za 100 miliona evra od navedenog iznosa, zbog čega je zabrinutost građana za budućnost države više nego opravdana, a argument vlasti da u buddžetu nedostaju sredstva za ispunjenje zahteva protestanata neprihvatlјivo licemeran. Ovo naročito jer se istaknuti zahtevi polјoprivrednika odnose na goli opstanak i puko preživlјavanje zaposlenih u ovom sektoru i njihovih porodica, a nisu plod nečijeg kaprica ili namera da se na ovaj način bogate, kako im to predstavnici vlasti bahato spočitavaju.

Jasno je da Srbiji nedostaje sistemsko rešenje problema i strategija održivog razvoja polјoprivrede, u čijoj bi izradi učestvovali predstavnici odgovarajućih naučnih institucija, na šta je Demokratska stranka više puta ukazivala, ali pošto je iluzorno tako nešto očekivati od ove i ovakve vlasti, hitno se mora pribeći konkretnim i trenutnim merama pomoći.

Pozivamo Vladu i predsednika Republike da napuste politički koncept „otimamo siromašnima da bi dali bogatima“, preraspodele sredstva u budžetu i odreknu se  rasipanja novca na besmislene projekte, te ista usmere na pomoć onima koji su učinili sve što su mogli da ova zemlјa ne mora da brine za ishranu sopstvenog stanovništva.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.