DS: Prošlo je 22 godine, a NATO bomba u Petrovcu i dalje nije uklonjena

Izbori/Bojkot

U naselju Petrovac na samo desetak metara od magistralnog puta Kragujevac-Topola, nalazi se mesto na kome i danas postoji neeksplodirana avio bomba, podseća Gradski odbor Demokratske stranke. Bomba je tu ostala nakon što je bombardovan objekat pošte u naselju Aerodrom, tokom NATO agresije ’99. Sticajem okolnosti, bomba koja je direktno pogodila zgradu pošte nije eksplodirala i ona je uklonjena iz objekta. Ipak, većini Kragujevčana nije poznato da je tada još jedna bomba završila u blizini u naselju Petrovac.

  • Neverovatno je da ne postoji nijedan znak upozorenja na opasnost. Samo mesto je u potpunosti neobezbeđeno i može mu se pristupiti sa više strana. Pešaci svakodnevno prolaze na samo par metara od njega, većina bez ikakvog saznanja da je tu avio bomba. Ona jeste u zemlji ali je ogromne razorne snage. Šta je može aktivirati ne želimo da licitiramo, ali teški kamioni i šleperi koji prolaze na par metara dalje krećući se magistralnim putem, sigurno su faktor rizika. Zona je gusto naseljena, a okolo se grade brojni stambeni i privredni objekti a od nedavno i novi okružni zatvor, navodi se u saopštenju Demokrata.
mesto na kome se nalazi neeksplodirana bomba

Gradski odbor Demokratske stranke, kako kažu, „zahteva od nadležnih, da prvo obezbede mesto na kome se avio bomba nalazi, a onda i da je ukloni iz gusto naseljenog dela grada na mesto na kome će biti uništena“.

  • Koliko god da je uklanjanje komplikovano i skupo, smatramo da su više od dve decenije dovoljno vremena da se problem reši i građanima, naročito tog dela grada, povrati bezbednost, ističe DS.

Prošlo je tačno 22 godine od kada je, upravo na današnji dan, pao poslednji projektil NATO pakta na teritoriju republike Srbije. Tog maja 1999. otpočelo je povlačenje vojske i policije sa Kosova, čime su okončana ratna dejstva.

U više navrata, za 78 dana koliko je trajala agresija, Kragujevac je bombardovan i raketiran, a mnogi privredni i stambeni objekti su uništeni ili teško oštećeni.

foto: GO DS Kragujevac
Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.