Dušan Nikezić: Inflacija će pojesti najavljeni rast plata i penzija u 2022. godini

Izbori/Bojkot Politika

Saopštenje Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde:

„Ministre Mali, 

Toliko ste osiromašili zemlju da vam je “prvi stub budžeta“ postao rast minimalne zarade, koju prima čak četvrtina od ukupnog broja zaposlenih i koja je po vašim rečima “osnovni pokretač rasta prosečne zarade”. Takvim pristupom ste i doveli do toga da u Srbiji više od polovine stanovništva živi na ivici siromaštva. 

Drastično povećanje cena osnovnih životnih namirnica dodatno produbljuje siromaštvo, a vi ste dužni da narodu kažete istinu: da će inflacija pojesti najavljeni rast plata i penzija u 2022. godini, baš kao što je obesmislila nominalni rast plata i penzija u ovoj godini. 

U takvim, sve težim uslovima za život, predložili ste bužet kojim smanjujete podršku domaćoj privredi za 400 miliona evra, kao da su posledice kovida nestale, dok ste subvencije stranim investitorima dodatno povećali, sa 112 na 170 miliona evra. Umesto šačice stranih investitora, tim novcem ste mogli da pomognete 1.700 domaćih privrednika sa 100.000 evra, čime bi zaposlili nove radnike, angažovali naše resursa i povećali domaće investicije. 

Dok štedite na ljudima i privredi, nastavljate da bacate milijarde evra za nepotrebne ili precenjene projekte, poput 120 miliona evra za softver i IT opremu, 100 miliona evra za prateće troškove zaduživanje, 87 miliona za prugu od Segedina do Baje, 420 miliona evra za stadione, 15 miliona evra za izgradnju centra za obuku članova posade brodova… a od tih para ste mogli da izgradite i rekonstruišete lokalne puteve, škole, domove zdravlja, kanalizaciju i drugu lokalnu infrastrukturu koju ljudi svakodnevno koriste. 

Javne nabavke roba i usluga za državni aparat su vam i dalje 850 miliona evra veće nego 2012. godine, a od tih para ste mogli da povećate plate lekara na 1.000 evra, plate nastavnika i vaspitačica na 700 evra i plate medicinskih sestara na 600 evra, povećate subvencije poljoprivrednicima na 12.000 dinara po hektaru i obezbedite pomoć od 100 evra mesečno za 250.000 starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja. 

Konačno, dok se hvalite rekordnim budžetom, socijalna davanja ste smanjili, i nominalno i realno. Jasno je da će ovakav budžet dodatno pogoršati život u Srbiji i zato sam uveren da je ovo poslednji budžet koji predlažete.“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.