Dušan Zeka Aleksić: Obdaništa mogu da budu jeftinija ako se usvoji budžet na vreme (VIDEO)

Izbori 2023 Politika

Dušan Zeka Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje u prethodnom mandatu i nosilac liste „300 Kragujevčana – Dušan Zeka Aleksić – Svetla tačka” kaže da su najavljena poskupljenja privatnih vrtića direktna posledica neusvajanja budžeta za 2024. godinu, „a budžet nije usvojen zato što su izbori raspisani u decembru kada im nije vreme, umesto što se bavimo kampanjom, trebalo bi da se bavimo usvajanjem budžeta”. U budžetu za 2024. godinu Aleksićev predlog je bio da se povećaju sredstva za subvencionisani boravak dece u vrtićima i to za 50 miliona, „sa 340 u 2023. na 390 miliona dinara u 2024. godini, dakle 50 miliona uvećanja, što bi nam omogućilo i da korigujemo ekonomsku cenu”, navodi on.

  • To znači da bi subvencija po detetu od strane grada bila veća i teret poskupljenja – struje, radne snage, hrane, ne bi se prelio samo na pleća roditelja, nego bi i grad prihvatio povećanjem subvencija deo tih poskupljenja na sebe, ali bismo mogli i da upišemo veći broj dece u privatne vrtiće. Ovako je sve na čekanju, pošto će biti privremeno finansiranje još tri meseca ili do usvajanja budžeta, ističe Dušan Zeka Aleksić.

On smatra da se plaćanje povećane cene vrtića u januaru može izbeći ukoliko se bi se posle izbora brzo konstituisala vlast, usvojio budžet sa predlogom koji je dao, dakle, da se veća sredstva izdvoje, da se podignu subvencije po detetu i da se teret poskupljenja sa roditelja podeli ili preuzme ceo.

Snimateljka: Jelena Nikolić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.