Dušan Zeka Aleksić većnik za obrazovanje, Boris Kovačević zadužen za međunarodnu saradnju

Grad Politika

Gradska vlast u Kragujevcu biće formirana u ponedeljak (24. avgust) a pored 11 odbornika Zajedno za Šumadiju i Srpskog pokreta obnove u opoziciju će, kako danas stvari stoje, i Nova snaga – Eko park, koju je na izborima predvodio Slađan Rakić. Ta lista je u gradski parlament ušla sa osvojenih 3.327 glasova i četiri mandata.

Prema informacijama do kojih je došao Glas Šumadije, pregovori su završeni, a samo je Socijalistička partija Srbije dobila dva mesta u vlasti. Jedno je mesto zamenika gradonačelnika, rezrervisano za Ivicu Momčilovića, koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu. Momčilović je rođen 1981. u Kragujevcu, završio je Prvu tehničku školu, a Visoku školu tehničkih strukovnih studija u Čačku. Po zanimanju je strukovni inženjer industrijskog inženjerstva-specijalista mašinskog inženjerstva. Radio je u Srbija gasu.

Resor obrazovanja vodiće Dušan Zeka Aleksić, nosilac liste „300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje“. Pokret Volim selo svoje će, kažu u ovoj listi, sa pozicije savetnika gradonačelnika „raditi na ostvarenju programskih ciljeva u domenu razvoja seoskih sredina i poljoprivrede“.

  • Članovi predsedništva su vagali da li se prihvatati uloge u vlasti ili ne i prelomili smo da bi bilo licemerno bežati od tema oko kojih smo se najviše zalagali u kampanji. Izgradnja obilaznice i gasifikacija Energetike kojom ce se smanjiti zagadjenje vazduha kao i izbor direktora na konkursu takođe su teme oko kojih smo se zalagali i oko kojih je postignuta saglasnost, kaže Aleksić za Glas Šumadije.

Pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju biće Boris Kovačević Šuma, koji je predvodio listu Kragujevačka priča i tolerancija- Boris Kovačević Šuma. Ta lista je kao izborna lista nacionalnih manjina, sa 1.730 glasova osvojila tri mandata.

Najveći broj resora pripašće Srpskoj naprednoj stranci. Izvesno je, navodno, da će gradski većnik za kulturu ostati Miljan Bjeletić u čijem je mandatu srušana gradska Tržnica, najlepša pijačna hala Kraljevine Jugoslavije.

Sagovornici Glasa Šumadije iz redova buduće vlasti, ali i opozicije, ističu da je Nikola Dašić, koji će u ponedeljak biti biran za gradonačelnika kao kandidat SNS-a, „tvrđi“ pregovarač od odlazećeg prvog čoveka grada Radomira Nikolića.

  • Kod Radomira su koalicioni partneri mogli da dobiju i po dva-tri mesta u vlasti. Sada samo jedno, kaže ovaj učesnik pregovora.

Opšti je utisak i da je Socijalistička partija Srbije na dobrom putu da u Kragujevcu prestane da postoji. Bar kao politička snaga koja će u budućnosti imati bilo kakvu ulogu u poslovima grada. Ta partija je zajedno sa Jedinstvenom Srbijom u Kragujevcu osvojila 6.748 glasova i u novom sazivu gradskog parlamenta ima devet mandata.

Tagovi:

8 komentara

  1. Zeka je poznati strucnjak u oblasti obrazovanja… Recimo organizacija studentskih zurki na ekonomskom fakultetu. A Suma nas moze povezati sa Crnom Gorom, posto je ponosno odbranio svoje manjinske interese …

  2. Niko od predstavljenih kandidata na fotografijama nikada nije bio na čelu nijedne ozbiljne firme. Bilo privatne ili državne. U Gradskom Veću po pravilu treba da sede ostvareni ljudi u svojim branšama , najuspešniji i najkompetetniji. Kragujevac će imati Većnike koji će samo učestvovati u podeli plena ali ne i one koji su strručnjaci za resore koje otimaju. Vidi se iz aviona da su Imali zadatak da odvuku Verku glasove i za to su nagradjeni. A kako stvari stoje ništa se neće desiti ni na ostalim mestima, jer je mašina za nameštanje i nabacivanje poslova ustaljena i niko je ne menja bez razloga. Ostaće i gradski urbanista i svi direktori i naravno biće prilike za nove kombinacije. Ovi kandidati za Većnike su dokaz da nemate kadrove i da ništa nećete uraditi kao što ni do sada niste ! Umesto da se okrenete ka strateškim projektima i resorima, vi se delkate izmedju sebe sa funkcijama ! Gde Vam je Većnik za urbanizam i infrastrukturu i neki iskusan urbanista za Glavnog urbanistu, ako hoćete da podignete grad. Sram Vas bilo prevaranti !

  3. Pa kako da naprednjaci sada naprave dobru lokalnu vlast kada to nisu mogli ni u prethodnom mandatu? Problem je u tome što ni tada a ni sada nisu imali kvalitetne kadrove (ili im nisu trebali). Ustvari imali su (a i sada imaju) priučene i nesposobne likove kojima su poverene odgovorne funkcije. Nameće se zaključak da čelnim ljudima u kragujevačkom ogranku SNS trebaju samo poslušni likovi bez znanja i iskustva jer je njima lako manipulisati. Takvu negativnu selekciju je prvi „promovisao“ prethodni gradonačelnik. Prethodni gradonačelnik Radomir Nikolić nije imao nekog ozbiljnijeg radnog iskustva, a i diploma mu je bila sumnjiva. O njegovoj sposobnosti da vodi grad ne treba trošiti reči. Jednostavno rečeno bio je nesposoban za to. Takvi su mu bili i gradski većnici. Očekivao sam da će Dašić to ispraviti i napraviti dobar tim, ali izgleda da se to neće dogoditi. Baš razočaravajuće. Izgleda da će grad i dalje voditi ekipa nesposobnih diletanata bez ikakvih ozbiljnijih profesionalnih referenci. Bar se to može zaključiti po imenima koja su pomenuta u tekstu.

  4. Kosta, kako ste očekivali promene, kada je Nikolić postavio Dašića da bi manipulisao sa njim i nastavio šeme sa novcem od kredita koje su mu donele dobit čak i u tako lošim uslovima u kojima je Kragujevac bio 2014. Pa ceo grad zna da Glavni urbanista nikada nije uradio ni jedan plan, da je direktor Urbanizma doveden iz NS da ucrtava te šeme i da direktor JKP Šumadija nije ispunjavao uslove konkursa,, ali je ispunjavao želje gradonačelnika. Za takve šeme Nikoliću nije bila potrebna diploma, već veština da manipuliše ljudima i sistemom. E sad što je Dašić pristao da on sada daje naloge za sadašnje i buduće kumove predloge za investiranje para gradjana Kragujevca, sada će za to odgovarati samo on, tako da ga je kum baš usrećio. Utrošiti desetine miliona evra na nepotrebne projekte i podeliti pare odabranim izvodjačima i podizvodjačima je posao koji je završen. Grad će sada samo imati obavezu da vraća ta zaduženja a da pri tom nema novih investitora. Jedini spas za Dašića je bio novi tim posebno za urbanizam, da bi se pokrenuo ceo grad, koji on ipak nije u stanju da napravi, jer nikada nije vodio ni jednu firmu, a kamoli grad veličine Kragujevca da bi znao koje poteze da vuče. Dašić naravno neće ništa menjati to se već vidi, jer mu kum to neće dozvoliti, a i kako bi kada bi oboijica morali da se pomire sa tim da postave nekog ko je od njih pametniji, a to im njihova sujeta, a ne gradjani Kragujevca neće dozvoliti !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.