Dva veka crkve Svetog arhangela Gavrila u Jarušicama

Grad

Parohija jarušička obeležila je juče, na dan crkvene slave, 200 godina od pronalaska svoje parohijske crkve Svetog arhangela Gavrila u Gornjim Jarušicama.

U prisustvu vernika i gostiju svetu liturgiju u hramu služio je episkop šumadijski Jovan. U ime grada Kragujevca, svečanosti obeležavanja ovog velikog jubileja prisustvovao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

  • Danas sam ovde da zajedno sa sveštenstvom i verujućim narodom u Jarušicama obeležim značajan datum za ovo šumadijsko selo, za crkvu Svetog arhangela Gavrila koja je otkrivena pre 200 godina. Značajno je da grad Kragujevac obeležava ovakve datume, da bude ovde sa svojim narodom. To je bitno za našu istoriju, za našu kulturu sećanja – kazao je Petrašinović koji je u ime Grada Kragujevca primio priznanje Eparhije šumadijske, Arhijerejsku gramatu u znak zahvalnosti za iskazanu pažnju i pomoć hramu Svetog arhangela Gavrila u Gornjim Jarušicama.

Crkva koja je vekovima obnavljana i zaboravljana ima neobičnu prošlost koja svedoči o burnim vremenima ovog dela Srbije.

Potiče iz XV veka, a sagrađena je u šumi, dalje od tadašnjih puteva vojski i osvajača. Prema priči meštana, crkva u Jarušicama, na čijim je zidinima podignuta nova, pominje se prvi put 1570. godine. Iz straha da manastir ne zapale Turci, tokom svog pohoda na Šumadiju, meštani su ga prekrili zemljom i vremenom zaboravili gde je bio. Staru zatrpanu crkvu otkrio je slučajno u kršu izvesni Petar Matijašević 1822. godine, a o svom trošku crkvu je 1824. godine obnovio knez Miloš Obrenović.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.