Dveri: Povući prostorni plan Srbije

Društvo Politika

Srpski pokret Dveri saopštio je da je od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zatražio povlačenje Prostornog plana Srbije (PPRS) iz procedure usvajanja, otkazivanje javne sednice Komisije za planove, kao i krivičnu i svaku drugu odgovornost svih učesnika u postupku.

Dveri u saopštenju navode da je više od 700 građana podnelo primedbe i prigovore na PPRS, među kojima su stručnjaci, predstavnici službi iz lokalnih samouprava i „građani koji su ovim Prostornim planom direktno oštećeni i ugroženi“.

  • I pored postojanja zakonske procedure koja mora biti ispoštovana da bi plan mogao biti usvojen, i pored mogućnosti da u ovom periodu može biti na jednom mestu okupljen veći broj ljudi, Кomisija za planove pribegla je nedobronamernom potezu i organizovala javne sednice u vremenskom okviru od sat vremena sa učešćem po 50 osoba koje su dostavile primedbe, ističu Dveri.

Ukazuju da to znači da je svaki učesnik imao svega jedan minut da svoje primedbe obrazloži, što je , kako ističu, nemoguće uraditi, jer je ovo najvažniji planski dokument na koga će se pozivati mnogi kasniji dokumenti i planovi.

  • Zbog kršenje procedure prilikom usvajanja zatražili smo odgovornost članova Кomisije za planove Republike Srbije, za obrađivače plana i samog Ministrastva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, odnosno tačnije odgovornost i ostavku ministra Tomislava Momirovića, poručuju iz Dveri.

Navode i da su se na rešenja iz Prostornog plana žalili građani Pančeva zbog širenja železnice, stanovnici sela Radoševac kod Golubca „koje ima tri arheološka nalazišta koja do sada nisu istražena i gde se zauzima najlepše i najplodnije zemljište zbog izgradnje novih saobraćajnica od Požarevca do Golubca i Velikog Gradišta, a ističu i da projekat Jadar ne sme i ne treba da prođe, jer nema sve ispunjene uslove i neophodno izrađenu projektno tehničku dokumentaciju i studiju opravdanosti, kao ni osnovno ispitivanje rudarskih rezervi koje bi bile obavezne da bi se neki projekat dalje razvijao.

  • Velika je odgovornost na članovima Кomisije da ne pristanu na pritiske i ne usvoje Prostorni plan koji će od Srbije napraviti razorenu zemlju koja će imatu potpuno uništeno zemljište i samo deponije jalovine i otrovnog otpada, nalik sadašnjem Boru i okolini, poručili su iz Dveri.
Tekst je objavljen u okviru projekta „Prostorni plan Srbije – A gde je Kragujevac“, kojim će serijom tekstova Glas Šumadije pokušati da rasvetli položaj Kragujevca u novim planskim dokumentima Republike Srbije, kao i pravce razvoja grada. Projekat je podržao grad Kragujevac.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.