Eko kamp u Adžinim livadama – Bez kompjutera i mobilnih telefona

Društvo

Umesto na moru ili nekoj popularnoj planini grupa mališana odabrala je da deo letnjeg raspusta, od 1. do 7. jula, provede u eko kampu nadomak Kragujevca, u netaknutoj prirodi okruženoj Gledićkim planinama, gde stiču zdrave navike i uče stare i zaboravljene igre u prirodi. Bez mobilnih telefona i komjutera, ceo dan provode napolju i svakodnevno idu u posetu seoskim domaćinstvima u komšiluku. 

Prvi Eko-planinarski kamp skrojen je za decu digitalnog doba koja su otuđena od prirode. Ideja i koncept ovog kampa su rezultat saradnje domaćina Planinarskog društva „Žeželj”, eko organizacije „Zeleni mir Srbija ” i licenciranog programa za decu „Rileks kids Kragujevac”. O deci su brinuli Jelena Pavlović i Voja Milić iz Planinarskog društva „Žeželj” i Vesna Vujović, nastavnik engleskog i licencirani trener „Rileks Kids” programa i Saša Alempijević, master biolog-ekolog iz „Zelenog mira Srbije”.  

Želja organizatora i ideja vodilja su bile da se deca odvoje od mobilnih telefona, kompjutera i televizora i da ceo dan provode napolju. 

  • Mi smo ove godine od aprila počeli da organizujemo planinarske akcije u kojima su deca od četiri i po godine i naviše bila na jednodnevnom izletu na planini. Osim šetnje bilo je i edukativnih radionica u prirodi. Tako smo posle ovih akcija došli na ideju da organizujemo prvi kamp u trajanju od šest noći i sedam dana za 21 dete, koliki je kapacitet kampa, priča Jelena Pavlović.

Program kampa osmišljen je i podeljen tematski na eko-edukativne radionice, šumske radionice i planinarenje, sportsko-rekreativne i radionice svesne pažnje, a deo programa posvećen je životu na selu i narodnoj tradiciji, kao i učenju engleskog jezika. U večernjim satima okupljali su se oko logorske vatre i prepričavali dogodovštine od toga dana.

Svi su uživali u lepo osmišljenim svakodnevnim aktivnostima, a mnogo toga su mogli i da nauče. 
Svaki dan počinjao je trčanjem po senzornoj stazi za mališane uzrasta od pet do 12 godina koja su boravila u Planinarskom domu „Sonja Perišić” u Adžinim livadama, a potom su sledile druge aktivnosti. Šetnje od pet i više kilometara su se podrazumevale.

  • Deca su odlazila u obližnja seoska domaćinstva, gde su „pomagali” da se pokupi seno i pomuzu krave. Uzimali su u ruke male piliće, mazili jaganjce i to je bilo ogromno iskustvo za sve njih, a naročito za decu koja nikada nisu videla neke domaće životinje. Usput su brali i probali dudinje, divlje trešnje, šumske jagode. Takođe su brali i lekovito bilje i gljive sa članovima Udruženja kragujevačkih gljivara. Ove aktivnosti trajale su do ručka, a posle pranja sudova, pri čemu je svako dete pralo svoj tanjir i pribor za jelo, sledile su razne radionice – učili su da prave kantarionovo ulje, sredstvo protiv komaraca na biljnoj bazi, a sakupljeno lekovito bilje stavljali su da se suši. Nakon obavljenih „poslova” igrali su se u dvorištu zaboravljenih igara poput lastiša, klikera, preskakanja vijače, žmurki, između dve vatre, učili su da igraju kolo“đ, priča Jelena. 

Ona zahvaljuje svim ljudima iz sela koji su ih pozivali u goste i služili voćem i kolačima dok su bili u šetnji.

Naša sagovornica tvrdi da su imali mnogo više osmišljenih radionica, ali da od svih aktivnosti nisu stigli sve da realizuju jer su hteli da deca imaju i svoje slobodno vreme i da se bolje upoznaju i uklope. I pored toga mnogo su naučili.

Još dok je trajao kamp javljali su se roditelji sa zahtevom da prime i njihovu decu, pa je u planu da se krajem avgusta, pre polaska dece u školu, organizuje još jedan sedmodnevni boravak u Adžinim livadama. Tokom septembra ponovo će krenuti jednodnevne planinarske akcije.

Organizatori su prezadovoljni prvim kampom i kako su deca prihvatila boravak bez roditelja i tehničkih naprava u prirodi.

  • Deca su se uklopila i funkcionisala kao jedan tim i to je bilo najveće zadovoljstvo i uspeh za sve nas, ističu organizatori. 

Zanimljivo je da je najmlađa učesnica kampa mala Hana, koja ima samo pet i po godina,  po rečima vaspitača veoma samostalna i izvanredno se uklopila. 

Organizatori kampa već imaju nove ideje za avgustovski kamp i pripremaju nove programe. Nadaju se da će ih, kao i prvi put, poslužiti lepo vreme i da će svi zajedno uživati.

Piše: Gordana Božić, Kragujevačke
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.