Ekomar: Loša ekološka slika jezera u Šumaricama

Grad

Kako piše Prvi Prvi Na Skali udruženje Ekomar objavilo je da rezultati bioloških analiza (fitoplanktona) pokazuju da je voda jezera u Šumaricama u avgustu ove godine V klase, dakle lošeg ekološkog potencijala.

Prema kriterijumu Svetske zdravstvene organizacije koji za procenu uzima broj ćelija cijanobakterija po mL u vodi koja se koristi za sport i rekreaciju, voda akumulacije Šumarice pripada srednjem nivou zdravstvenog rizika, pojašnjava Ekomar.

Prisustvo i povećanje brojnosti Cyanobacteria (vrsta Chrysosporum bergii, Aphanizomenon flos-aquae), a posebno prisustvo invazivne cijanobakterije Raphidiopsis raciborskii u akumulaciji Šumarice zahteva posebnu pažnju. Sve cijanobakterije čije je prisustvo zabeleženo potencijlno produkuju cijanotoksine koji mogu da ugroze kako živi svet u vodi (beskičmenjake, ribe), tako i decu i ljude koji koriste te organizme u ishrani, ali i vodu za različite sportsko-rekreativne aktivnosti, stoji u obaveštenju Ekomara.

Udruženje dalje pojašnjava da se cvetanje cijanobakterija javlja u uslovima povećanih koncentracija nitrata i fosfata. U jezeru su koncentracije nitrata povećane. Mesecima se u jezero uliva kanalizaciona voda. Problem kolektora u naselju iznad jezera nije rešen. Očekujemo da Grad, JKP Vodovod i kanalizacija, SD Radnički učine sve da ne dođe do trajnog ugrožavanja ovog vodenog ekosistema. Krajnje je vreme da se shvati da zagađenje mora da se zaustavi i da rešavanje ulivanja kanalizacionih voda u jezero mora da bude prioritet.

Ekomar je uradio analizu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu po standardima i metodama predviđenim Pravilnikom o parametrima ekološkog i hemijskog statusa površinskih voda i parametrima hemijskog i kvantitativnog statusa podzemnih voda („Sl. Glasnik RS“, br. 74/2011).

Istraživanje je deo projekta „Ekološka slika jezera u Šumaricama“ koji je podržan od strane Grada Kragujevca za 2022. godinu.

Piše: prviprvinaskali.com
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.